WŁOSKIE NAPOJE NA BAZIE CAPPUCCINO

WŁOSKIE NAPOJE NA BAZIE CAPPUCCINO

Włoska marka Saeco, twórca systemu „od ziaren do filiżanki”, stworzyła w pełni automatyczny ciśnieniowy ekspres Incanto One Touch Milk Carafe idealny dla osób poszukujących wyśmienitej jakości kawy. Ten wypełniony opatentowanymi innowacjami ekspres HD8917 pozwala przygotować cały wachlarz spersonalizowanych napojów przygotowywanych w idealnej temperaturze i przez naciśnięcie jednego przycisku. Miłośnicy kawy mogą więc w zaciszu własnego domu przygotowywać ulubione napoje znane z włoskich kawiarni, np. wyśmienite cappucino.

Ale klasyczne cappuccino to dopiero początek! Z ekspresem Saeco Incanto możesz wyczarować wiele wyśmienitych odmian tego napoju. Oto zaledwie kilka wybranych przepisów na klasyczne włoskie napoje na bazie cappuccino z dodatkiem tradycyjnych lokalnych składników. Poznaj ich historie i poczuj włoski klimat.
 

GIANDUCCINO

Wynalezienie tego doskonałego połączenia egzotycznego kakao i wyśmienitych orzechów laskowych z regionu Piemontu znanego pod włoską nazwą „gianduia” przypisuje się mistrzom cukiernictwa z piemonckich manufaktur czekolady. Jak podaje tradycja, przysmak ten jest dziełem przypadku: w wyniku blokad handlowych związanych z toczącymi się w Europie wojnami napoleońskimi, lokalni wytwórcy czekolady zaczęli boleśnie odczuwać braki w zaopatrzeniu w kakao. Zaczęli więc mieszać kakao ze zmielonymi na proszek lokalnie występującymi orzechami laskowymi. Czekoladę produkowaną według nowego przepisu nazwano Gianduia na cześć popularnej postaci wywodzącej się z lokalnych tradycji karnawałowych. Na bazie masy czekoladowo-orzechowej powstają również słynne włoskie czekoladki gianduiotti.

Składniki:

• Oryginalny piemoncki krem czekoladowo-orzechowy gianduia (lub inny krem czekoladowo-orzechowy)
• Drobno posiekane piemonckie orzechy laskowe (lub dowolne orzechy laskowe)
• espresso
• mleko

Sposób przygotowania:

• Przygotuj doskonałe cappuccino, korzystając z ekspresu Incanto OTC.

• Krawędź filiżanki udekoruj kremem czekoladowo-orzechowym, a następnie posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.

PÓŁNOCNO-POŁUDNIOWE CAPPUCCINO

Uprawę pistacji na Sycylii zapoczątkowali Arabowie, którzy zdobyli wyspę w wojnie z Cesarstwem Bizantyjskim. Żyzna wulkaniczna gleba na zboczach Etny stanowiła doskonałe podłoże pod uprawę orzeszków pistacjowych. Rolnicy z okolic Bronte zagospodarowali pustkowia stale nawożone nawiewanym przez wiatr pyłem wulkanicznym (po dziś dzień plantacje pistacji nazywane są przez lokalnych mieszkańców „lochi”) i zmienili je w nietypowe tereny uprawne. Rosnące na skalistych poletkach drzewka pistacji rodzą drobne, aromatyczne owoce powszechnie cenione za wyjątkową jakość i przepiękny szmaragdowozielony kolor. Pistacje z okolic Bronte nie mają sobie równych pod względem walorów smakowych i są niezastąpionym składnikiem wielu przepisów kulinarnych oraz cukierniczych.
Z kolei miód kwiatowy z okolic Belluno we włoskich Dolomitach został oficjalnie zakwalifikowany do produktów regionalnych o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Miód wytwarzany przez lokalny gatunek pszczoły miodnej (Apis mellifera), naturalną krzyżówkę wielu różnych ras pszczół, jest wysoko ceniony za delikatny kwiatowy aromat, czystość, właściwości zdrowotne i trwałość.

Składniki:

• Miód z okolic Belluno (lub dowolny miód kwiatowy)
• Pistacje z Bronte, drobno zmielone (lub inne pistacje)
• espresso
• mleko
• kakao w proszku

Sposób przygotowania:

• Zmiksuj na kremową masę zmielone pistacje i miód.

• Umieść niewielką porcję kremu na dnie filiżanki i, korzystając z ekspresu Incancto Carafe Milk, przygotuj perfekcyjne cappuccino.

• Oprósz powierzchnię cappuccino kakao.

CAPPUCCINO „AMARENA”

Amarena jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych odmian wiśni. Jest bardzo popularna zwłaszcza w okolicach Modeny, gdzie stanowi ozdobę większości ogrodów i sadów otaczających wiejskie domostwa nazywane casolari. Ze względu na krótki czas owocowania i trudności w przechowywaniu surowych owoców, okoliczni mieszkańcy wykorzystywali lokalne odmiany wiśni (amarena, visciola, marascha) do produkcji przetworów takich jak dżemy i syropy. Konfitura Amarene brusche di Modena – Marene wytwarzana jest wyłącznie w oparciu o tradycyjne receptury w drodze zagęszczania przez odparowanie owoców pod wpływem ciepła w otwartych słojach lub w warunkach próżniowych. Konfitura z wiśni Amarena to wyśmienity deser lub dodatek do ciast bądź lodów.

Składniki:

• Konfitura z wiśni z regionu Modeny – Amarene Brusche di Modena (lub inna konfitura wiśniowa)
• polewa z gorzkiej czekolady
• espresso
• mleko

Sposób przygotowania

• Na dno filiżanki włóż łyżeczkę konfitury wiśniowej i zalej gorącą polewą z gorzkiej czekolady, a następnie espresso.

• Spień zimne mleko aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie wlej je na powierzchnię napoju.

• Podawaj na ciepło lub na zimno.

• Amatorzy słodyczy mogą całość udekorować wiśniami lub posypać wiórkami ciemnej czekolady.

 

Udostępnij:
0