Burger na diecie
Zdrowe grillowanie nie musi oznaczać rezygnacji z dań mięsnych, nawet takich, które powszechnie uznawane są za kaloryczne, jak np. burgery. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki, wymieniając te najbardziej kaloryczne na ich lżejsze odpowiedniki. – Wybieraj chudą wołowinę, pełnoziarnistą bułkę oraz musztardę zamiast majonezowego sosu, a burger stanie się smacznym i pełnowartościowym posiłkiem – mówi Dominika Sikora, dietetyczka Naturhouse. – Pamiętaj też, aby przy grillowaniu korzystać z przeznaczonych do tego celu tacek, przez co na potrawach osadzi się mniej dymu – dodaje.
Przygotowanie:
Wołowinę należy zemleć, doprawić solą i pieprzem, uformować kotlet, a następnie grillować aż mięso nie będzie surowe. Pełnoziarnistą bułkę przekrój na pół i grilluj do zarumienienia. Do bułki z mięsem dodajmy cebulę pokrojoną w pióra, pomidora, ogórka kiszonego i kleks musztardy.
Ryba na ruszt
Doskonałą propozuycją na grilla są także potrawy rybne, szczególnie jeśli sięgniemy po ich odpowiedni gatunek. – Zwłaszcza osobom na diecie polecam filet z dorsza, który jest chudą rybą, zatem nawet w towarzystwie kalorycznych, ale niezwykle zdrowych orzechów włoskich, stworzy idealną kompozycję – podpowiada dietetyczka z Naturhouse.
Przygotowanie:
Filet z dorsza oczyść, otocz w białku jajka, zblendowanych orzechach włoskich, oprósz solą i pieprzem, a następnie grilluj ok. 5 minut. Przygotuj mus: zblenduj na gładką masę 3/4 jabłka, odrobinę cynamonu i sok z cytryny. Dodaj 1/4 jabłka pokrojonego w drobną kostkę. Polej musem zgrillowanego dorsza.
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Popularnym przysmakiem przygotowywanym na grillu są szaszłyki z mięsa oraz warzyw. Dla urozmaicenia smaku i zmniejszenia kaloryczności potrawy, możemy zamiast mięsa sięgnąć po krewetki. Są bogate w chude białko oraz zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. W połączeniu z niskokaloryczną, lekkostrawną i pełną witamin cukinią, otrzymamy propozycję, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie.
Przygotowanie:
Obgotuj krewetki i osusz je ręcznikiem papierowym. Cukinie pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (tak, aby można było je zwinąć). Natrzyj cukinię oliwą, solą oraz pieprzem. Wymieszaj czosnek, natkę pietruszki i oliwę, dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzyj krewetki. Nadziewaj je na przemian ze zwiniętymi plastrami cukinii na patyczki do szaszłyków. Układaj na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 5-7 minut z każdej strony.
Więcej dietetycznych przepisów na stronie: www.naturhouse.com.pl