Tegoroczna tematyka konkursu Signature Photo Dishes to inspirujące desery. Jak się okazuje słodkości uwielbiane przez wszystkich nie są takie proste w sfotografowaniu.
— Zachwycić się wyglądem dania i smakiem, to jedno, ale przenieść swoje odczucia na język obrazu, to drugie — mów Lidia Popiel.
Wśród zgłoszonych zdjęć sporą część stanowiły prace blogerów i blogerek kulinarnych. Nadesłane fotografie były różnorodne – jedni uczestnicy postawili na deserowe detale lub przygotowali całkowicie zaplanowane scenografie, inni skupili się na prostych słodkościach, jak pączki i gofry, albo sfotografowali wykwintne kompozycje kuchni fusion.
Poziom tej edycji konkursu był wysoki. Przewagą tylko jednego punktu jury w składzie Lidia Popiel, Anita Sokołowska, Monika Mrozowska, Joanna Czechowska (Fujifilm Polska), Paweł Rubkiewicz (BookOff) oraz Marcin Mazur (dyrektor spółki zarządzającej Signature Restaurant) wybrało tegorocznych zwycięzców:
I miejsce otrzymała Elizie Mórawska-Kmita z Warszawy, do której trafią nagrody: voucher na kwotę 1000 zł do restauracji Signature oraz aparat fotograficzny Fujifilm X-A10 z obiektywem Fujinon XC16-50 ufundowany przez Fujifilm Polska.
II miejsce przyznano Tomaszowi Saganowi z Gdańska, któremu przekazane zostaną nagrody: voucher do restauracji Signature na kwotę 500 zł, aparat fotograficzny Instax Wide 300 z dwoma filmami ufundowany przez Fujifilm Polska.
Miejsce III zajęła Jagoda Paździor-Saba z Krakowa i otrzyma ona voucher do restauracji Signature na kwotę 300 zł, aparat Instax Mini 9 z dwoma filmami ufundowany przez Fujifilm Polska.
Wszyscy finaliści otrzymają także indywidualnie dobrane albumy przez Pawła Rubkiewicza z księgarni kulinarnej BookOff.
— W tegorocznej edycji konkursu Signature można było zaobserwować postępy uczestników, ich wrażliwość na kompozycję i światło oraz umiejętność kreacji. Zwycięskie zdjęcie wyróżnia się skromnością środków, a przy tym opowiada historię dania (a nawet sposobu życia), która w jasny sposób jest czytelna. Gratuluję uczestnikom i wyróżnionym autorom i życzę dalszych sukcesów — podsumowuje Lidia Popiel.
— Tegoroczna edycja była na bardzo wysokim poziomie, dziękuję wszystkim uczestnikom za przesłanie swoich fotografii, bardzo mi miło, że do konkursu zgłosiło się aż tak wiele osób na codzień zajmujących się tematyką kulinarną na swoich blogach. To dla nas sygnał, że konkurs jest pozytywnie odbierany przez środowisko i warto robić kolejne edycje — mówi Marcin Mazur, dyrektor spółki zarządzającej Signature Restaurant.
Partnerzy konkursu: Fujifilm Polska, BookOff
organizator: Signature Restaurant, ul. Poznańska 15, Warszawa
fot. materiały prasowe