Kup i zaserwuj, czyli dania bez gotowania
Mozzarella dla VIP-ów. Połączeni aksamitnej, kremowej mozzarelli, słonawych kaparów i aromatycznej bazylii jest tak wyśmienite jak stroje Chanel. Podając to danie, poczujesz się jak na przyjęciu dla ważnych osobistości.
Czas przygotowania (bez marynowania) 5 min.
Porcje 4-6
1 łyżka odsączonych i grubo posiekanych kaparów
450 g mozzarelli w kulkach (np. bocconcini)
2 łyżki grubo posiekanego świeżego oregano
2 łyżki grubo posiekanej świeżej bazylii
1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
otarte paseczki skórki z cytryny
sól i pieprz czarny mielony
Wszystkie składniki umieść w średniej wielkości misce i dokładnie wymieszaj.
Mozzarellę zostaw w zalewie co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie podaj ja na stół.
Problem ze składnikiem?
Jeśli nie uda Ci się dostać kuleczek (bocconcini), równie dobrze możesz zastąpić je mozzarellą w dużej kulce, którą wystarczy pokroić na plasterki. Kup ser w zalewie, a nie pakowany próżniowo, gdyż smakuje on zdecydowanie lepiej i jest bardziej miękki. Już nie musisz się martwić.
Odmładzające oliwki w marynacie. Oliwki zawierają cenne antyutleniacze. Na pewno polubisz potrawę, która pozwala dłużej zachować młodość.
Czas przygotowania (bez marynowania) 10 min.
Porcje 2-4
2 i 1/2 szklanki (435 g) czarnych lub zielonych oliwek z pestkami
1/4 łyżeczki ziaren kuminu
1/4 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
otarte paseczki skórki pomarańczowej
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku, rozgnieciony bez łupin
2 łyżki oliwy z oliwek
Oliwki opłucz i sprawdź, czy nie są zbyt słone. W razie potrzeby zamocz je na 5 minut w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli, a następnie odcedź na durszlaku.
Ziarna kminu i kopru zmiel w młynku lub utłucz drobno w moździerzu.
Oliwki, zielony kmin, koper, skórkę pomarańczową, liść laurowy i czosnek przełóż do miski, dodaj oliwę i wymieszaj. Marynuj co najmniej 30 minut, żeby nabrały aromatu.
ZAMIAST MŁYNKA I MOŹDZERZA
Jeśli nie masz w domu młynka ani moździerza, możesz wykorzystać dowolny ciężki przedmiot, np. wałek do ciasta, młotek czy zwykły ciężki garnek. Owiń ziarna ręcznikiem kuchennym i mocno ugniataj, aż całkowicie się rozkruszą.