Lato to idealny moment by przekonać się do ryb. I choć nad polskim morzem trudno teraz dostać świeżą rybę, nie jest to niemożliwe. Nadmorskie kurorty i mazurskie jeziora czekają! Jeśli wybierzecie się za granicę – spotkacie jeszcze większe bogactwo morskich ryb i owoców morza. Dlatego nie zwlekajcie, bo ryby to samo zdrowie.
Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami
SKŁADNIKI:
• 400 g polędwicy z dorsza
• 150 g wędzonego jesiotra z Jury
•150 g czerstwego razowego chleba
•100 g masła
• 100 g twarożku „Mój ulubiony”
• mały pęczek koperku
Risotto:
•1 duży brokuł
• 150 ml bulionu warzywnego
• 100g twarożku „Mój Ulubiony”
• 50 g parmezanu
• sok z połowy limonki
• sól i pieprz
• 2 łyżki oliwy
Sos:
• 200 g twarożku „Mój ulubiony”
• 100 ml soku z pomarańczy
• 50 ml whiskey
• szczypta soli
Marynowane brukselki :
• 10 brukselek
• dwie łyżki soku z limonki
• łyżka miodu
• szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
• Masło mocno schłodź
• Chleb pokrój w drobną kostkę
• Zioła (koperek, natkę pietruszki) osusza i poszatkuj
• Do dużej miski włóż twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło. Dodaj szczyptę soli
i pieprzu i wyrób kruszonkę.
• Polędwicę z dorsza umyj, osusz i delikatnie posól. Ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu, posyp kruszonką i upiecz w temp 160 ̊ C 17 minut.
• Brokuł umyj i poszatkuj bardzo drobno same różyczki (bez głąba).
• Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej, podsmaż ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły.
• Tak podsmażone brokuły zalej bulionem, duś 5 min i dodaj sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu.
• Brukselki podziel na listki, posól i odstaw na 10 min.
• Po upływie tego czasu do brukselek dodaj miód, sok z limonki i cynamon. Zostaw w chłodnym miejscu na ok 30 min. • Twarożek Mój ulubiony wymieszaj z sokiem z pomarańczy i whiskey, dopraw solą.
• Dorsza serwuj na risotto.