3 zdrowe przekąski, które sprawią, że będziesz wyglądała młodziej

3 zdrowe przekąski, które sprawią, że będziesz wyglądała młodziej

1. ORZECHY WŁOSKIE

Właściwości orzechów są znane od dawna. Zawierają one liczne składniki odżywcze, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Orzechy uchodzą również za symbol szczęścia i mądrości. Istnieje powszechny pogląd, że orzechy to kaloryczne produkty, które tuczą. Jednak nie ma nic bardziej mylnego. Zarówno orzechy włoskie, jak i orzechy laskowe są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Już kilka orzechów wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędnej dziennej dawki tych kwasów. Szczególnie cenny jest kwas alfa-linolowy zawarty w orzechach włoskich oraz ubichinon, którego bogatym źródłem są migdały. Obydwa związki przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Już 30 g orzechów lub migdałów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez. Jak więc widać orzechy to samo zdrowie i nie powinniśmy od nich stronić.

2. GREJPFRUT

Drugą bardzo cenną dla naszego organizmu przekąską jest grejpfrut. Jego miąższ jest bardzo mało kaloryczny, bo składa się z 90% wody, więc można go jeść bez ograniczeń. Jeśli chodzi o zawarte w nim składniki odżywcze, to njest on źródłem witamin z grupy B oraz C i E, a także cennych dla zdrowia soli mineralnych. Wszystkie one przyczyniają się do poprawy kondycji skóry. Witamina E jest często zwana witaminą młodości i jest to w pełni trafione określenie. Przyczynia się ona do redukowania aktywności wolnych rodników, które są odpowiedzialne za szybkie postępowanie procesów starzenia. Grejpfrut jest ponadto cennym źródłem błonnika. Jego spożywanie pozwala najeść się do syta i wyeliminować napady głodu, a ilość dostarczonych kalorii jest minimalna, bo w średniej wielkości owocu znajduje się jedynie ok.43 kcal.

3. PŁATKI OWSIANE

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Ziarno owsa w porównaniu do innych zbóż cechuje zdecydowanie większy zestaw aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodawane do mleka tworzą bardzo pożywne i zdrowe śniadanie, które zapewnia uczucie sytości na długo. Do tego obfituje w ważne dla zdrowia łatwostrawne białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Owsianka zawiera takie witaminy, jak: B6, E i PP oraz potas, wapń, jod, selen i magnez. Główną jej zaletą jest to, że jest cennym źródłem błonnika, który pomaga usuwać szkodliwe toksyny z organizmu.
 

Udostępnij:
0