Szaszłyki owocowe
Pokrój kiwi, brzoskwienie, banay i jabłka na cząstki mniej więcej tej samej wielkości. Nadziej kawałki na szpadki, najlepiej drewniane (owoce nie będą się zsuwały), dobrze wymoczone w zimnej wodzie (wtedy się nie spalą). Grilować po 3-4 minuty z każdej strony. Szaszłyki można smarować w trakcie grillowania mieszanką miodu i soku cytrynowego (1:1).
Przygotowane na grillu owoce można jeść same, dodawać do mięsa (jabłka, brzoskwinie), podawać jeszcze ciepłe z lodami. Do grillowania świetnie nadają się np. ananasy, jabłka, brzoskwinie, banany, gruszki, truskawki, mango. Większe owoce można pokroić na połówki lub w duże plastry i grillować bezpośrednio na kratce. Małe, takie jak truskawki, morele lub śliwki, lepiej nabić na szpadki do grilla i zamienić w szaszłyki. Banany można również grillować w całości, bez obierania, zawinięte w folię aluminiową.
Banany z grilla
W garnku o grubym dnie przygotuj karmel z 6 łyżek brązowego cukru i 2 łyżek wody. Kiedy ostygnie, dodaj dwie łyżki wiórków kokosowych. Taka ilość karmelu wystarczy na sześć bananów. Ostrożnie porozcinaj skórki bananów na całej długości i poszerz szczeliny, ale nie obieraj owoców. Posmaruj odsłonięte banany kokosowym karmelem. Grilluj przez 5 minut, aż karmel się zrumieni. Banany podawaj same albo z lodami.
Przy metodzie bezpośredniej, gdy trzymamy owoce na kratce, pod którą są żarzące się węgle, miękkie owoce wystarczy grilować około 5-6 minut, twardsze i większe, jak np. ananas, ok. 10 minut. Najlepszym sygnałem, że owoce trzeba już zdjąć z rusztu, będą ciemne paski skarmelizowanego naturalnego cukru.
Owoce przed grillowaniem można posmarować miodem, który szybko się skarmelizuje na grillu i doda owocom smaku. Można eksperymentować z innymi dodatkami: zamiast miodu można użyć np. soku z pomarańczy, posypać owoce brązowym cukrem, melasą, konfiturami – byle z umiarem, żeby glazura nie spaliła się zamiast stopniowo skarmelizować. Owoce można też przed grillowaniem potrzmymać w lodówce kilka godzin w słodkiej marynacie.
Grillowany ananas z miodem i miętą
Pokrój świeżego ananasa na plastry. Rozpuść cztery łyżki miodu i trzy łyżki soku z cytryny w rondelku. Przestudzoną masą posmaruj ananasa i posyp świeżą, pociętą na kawałki miętą. Trzymaj w takiej marynacie przez co najmniej dwie godziny. Zanim położysz plastry na ruszcie, usuń listki mięty, inaczej spalą się w trakcie grillowania. Grilluj potem ok. 6-7 minut.