Do ciasta tradycyjnie wybierano wiśnie, ale równie dobrze smakują połączenia z innymi owocami. Jagody, czereśnie, wiśnie czy śliwki idealnie sprawdzą się pod pierzynką z clafoutis. Nie bój się pestek, to właśnie one nadają potrawie niezwykły smak i aromat! Mój Ulubiony przygotował wersję wzbogaconą o puszysty twarożek bez konserwantów, który jeszcze bardziej podkreśli delikatny smak tej słodkości. Pamiętaj, że clafoutis najlepiej smakuje na ciepło, lekko oprószone cukrem pudrem. Pychota!
Składniki:
• 200 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
• 150 ml mleka
• 2 jajka
• 50 g mąki
• 50 g cukru pudru
• 250 g jagód lub borówek amerykańskich
• masło do natłuszczenia foremek
Przygotowanie:
•4 małe foremki do zapiekania lub jedną większą posmaruj masłem.
•Twarożek, mleko, jajka, cukier i mąkę zmiksuj na gładką masę.
• Przelej do foremek, na wierzchu ułóż owoce.
• Zapiekaj ok. 20 minut w 190 stopniach C.
• Podawaj na ciepło, oprószone cukrem pudrem.