Co jeść, żeby być w formie jesienią i zimą?

Co jeść, żeby być w formie jesienią i zimą?


Fot. Shutterstock

Co musi się znaleźć w jesienno-zimowej diecie?
Gdy temperatura spada, zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu wzrasta. Jak jeść, żeby nie utyć, a jednocześnie dostarczyć organzmowi odpowiedniej dawki kalorii? Dodatkowej energii należy szukać w grupie węglowodanów. Powinny to być węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, takie jak kasze, pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron, dziki ryż. Jednak udział węglowodanów w diecie nie powinien przekraczać 50 proc.

Pamiętajmy o jedzeniu warzyw do każdego posiłku. Stanowią cenne źródło witamin oraz dają efekt sytości, który uchroni nas przed podjadaniem. Z badań wynika, że odpowiednio skomponowana dieta, bogata w różnorodne składniki, takie jak warzywa, owoce oraz witaminy i składniki mineralne, zapobiega wielu chorobom i wzmacnia układ odpornościowy.

Kolejnym elementem zdrowej i zbalansowanej diety są nienasycone kwasy tłuszczowe. Obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL), podnosząc jednocześnie poziom „dobrego” (HDL). Ich źródłem są m. in. orzechy, olej lniany oraz oliwa z oliwek.

W chłodnym okresie należy spożywać więcej ciepłych potraw, takich jak warzywne zupy i buliony, a także pić więcej płynów w postaci np. ciepłej zielonej herbaty. Istotnym składnikiem jesienno-zimowej diety jest także mięso, które zawiera tak potrzebne nam białko oraz szereg mikroelementów i witamin, które warunkują właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego. Wegetarianie mogą je zastąpić warzywami strączkowymi i nabiałem.

Zadbaj o swoją odporność – jedz grejpfruty i kiełki
W czasie, gdy łatwo o przeziębnie lub grypę, nasza dieta powinna być bogata przede wszystkim w witaminy. Podstawą jest witamina C, której źródłem są m.in. cytrusy, kiszona kapusta czy maliny, oraz witamina A zawarta m.in. w natce pietruszki, w szpinaku, brokułach, żółtku, marchwi czy wątróbce. Głównym źródłem witaminy C są dostępne przez cały rok pomarańcze oraz grejpfruty. Dodatek do śniadania w postaci świeżego soku lub owocu pomoże nam uchronić się od infekcji i poprawi wygląd naszej skóry.

Zadbajmy o to, żeby w naszej diecie znalazły się kiełki. Zawierają witaminy, białko, minerały oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Bogactwo magnezu i potasu pomaga w walce ze stresem i jesiennym przygnębieniem. W codziennej diecie, której zadaniem powinno być także wzmacnianie systemu odpornościowego, nie powinno również zabraknąć innych łatwo dostępnych składników, które znane są jako „naturalne antybiotyki”. Do ich grupy należą przede wszystkim miód, czosnek i cytryna, które walczą z różnymi infekcjami, migdały i pieczarki, zawierające selen o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych oraz bogaty w antyoksydanty i związki przeciwzapalne sok z czarnego bzu.

– Ważnym elementem każdej diety są również suplementy, które pomagają wzmocnić odporność, zwalczają infekcję w zarodku i chronią przed spadkiem nastroju – mówi Barbara Nowocień, farmaceuta z sieci Euro-Apteka – Szczególnie ważną rolę w tym okresie pełnią suplementy poprawiające odporność, które zawierają składniki modulujące pracę naszego układu immunologicznego, a także te, które skutecznie odpierają ataki wirusów. Warto więc zaopatrzyć się m.in. w wyciąg z czosnku, kwasy omega-3 z oleju lnianego czy z wątroby rekina – dodaje Pani Barbara Nowocień.

 

Udostępnij:
0