Barbara Kozioł, Kierownik Centrum Badań Bielenda opowiada o wykorzystaniu cytrusów w kosmetykach.
W przemyśle kosmetycznym i w aromaterapii najczęściej stosowanymi owocami cytrusowymi, z których pozyskiwane są olejki cytrusowe, są pomarańcze i cytryny.
Cytryna dobra na wszystko
W kosmetyce wykorzystywane są całe owoce cytryny. Ze skórki otrzymuje się olejek cytrynowy Oleum Citri stosowany do wyrobu perfum oraz jako dodatek zapachowy do innych kosmetyków, bądź też jako środek leczniczy w aromaterapii. Sok cytrynowy bywa składnikiem kremów, toników i lotionów do oczyszczania skóry, płynów do kąpieli i szamponów.
Współczesne badania ujawniły, że sok z cytryny działa przeciwutleniająco (dzięki obecności witaminy C i flawonoidów) oraz pomaga usuwać z organizmu nagromadzone wolne rodniki, które przyśpieszają procesy starzenia się organizmu. Olejek eteryczny i sok z cytryny odświeżają, wzmacniają, odkażają i wybielają skórę, działają przeciwzmarszczkowo.
Wybielające właściwości soku z cytryny są wykorzystywane w preparatach kosmetycznych służących do rozjaśniania cery, gdy chcemy zmniejszyć widoczność plam barwnikowych i piegów na skórze, zwłaszcza spowodowanych słońcem. W kosmetykach do włosów sok z cytryny działa przeciwłupieżowo, nadaje jedwabisty połysk i ułatwia układanie fryzury.
Fot. Shutterstock
Od włoskiej księżniczki do perfum
Spośród kilkuset gatunków pomarańczy wyróżnia się dwie podstawowy grupy: pomarańcze gorzkie i słodkie. Olejek pomarańczowy Oleum Aurantii o charakterystycznym zapachu otrzymuje się najczęściej przez wytłoczenie świeżej skórki pomarańczowej. W produktach perfumeryjnych stanowi górną nutę zapachową, często modyfikuje kompozycje cytrusowe. Ze względu na obecność dużej ilości terpenów oraz kumaryn, olejek pomarańczowy może wywoływać alergię kontaktową. Dlatego w przemyśle kosmetycznym stosowany jest najczęściej w postaci skondensowanej i pozbawionej alergizujących związków.
Z kwiatów pomarańczy gorzkiej otrzymywany jest olejek neroli, wody neroli i absolut neroli (najsilniej skondensowany). Skąd nazwa neroli? Modę na esencję z kwiatów gorzkich pomarańczy stworzyła w XVII wieku Anna Maria Orsini, księżniczka Neroli. Woda neroli wykorzystywana jest do produkcji klasycznych wód kolońskich oraz lotionów do włosów, mleczka kosmetycznego i kremów, jako środek zapachowy i preparat o działaniu ściągającym na skórę. Olejek neroli wykazuje działanie tonizująco-uspokajające. Stosowany do kąpieli opóźnia starzenie się skóry, powstawanie zmarszczek oraz zapobiega pękaniu drobnych naczyń krwionośnych.