Czekoladowe praliny z otrębami
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 50 g masła
- 100 g suszonych moreli pokrojonych w drobną kostkę
- 200 g otrąb granulowanych
z truskawkami Kupiec - kakao do obtoczenia
Przygotowanie
Czekoladę połamać do żaroodpornej miski i ustawić na garnku
z delikatnie gotującą się wodą. Dodać mleko i masło. Cały czas mieszając rozpuścić całość, zdjąć z garnka, dodać morele i otręby. Dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia. Mokrymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczać
w kakao.
Jabłka pod otrębową kruszonką
Składniki
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 100 g rodzynek
- 5 łyżek otrębów granulowanych o smaku śliwki Kupiec
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g otrębów owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny
i posypać cynamonem. Dodać rodzynki
i otręby granulowane. Jabłka przełożyć
w natłuszczone naczynie do zapiekania.
W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec
w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.