DORSZ Z JESIOTREM

DORSZ Z JESIOTREM

Lato to idealny moment by przekonać się do ryb. I choć nad polskim morzem trudno teraz dostać świeżą rybę, nie jest to niemożliwe. Nadmorskie kurorty i mazurskie jeziora czekają! Jeśli wybierzecie się za granicę – spotkacie jeszcze większe bogactwo morskich ryb i owoców morza. Dlatego nie zwlekajcie, bo ryby to samo zdrowie.

 

Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami


SKŁADNIKI:

• 400 g polędwicy z dorsza

•
150 g wędzonego jesiotra z Jury


•150 g czerstwego razowego chleba


•100 g masła

•
100 g twarożku „Mój ulubiony”


• mały pęczek koperku

 

Risotto:

•1 duży brokuł

• 
150 ml bulionu warzywnego


• 100g twarożku „Mój Ulubiony”

• 
50 g parmezanu

• 
sok z połowy limonki

•
 sól i pieprz


• 2 łyżki oliwy


 

Sos:

 


• 200 g twarożku „Mój ulubiony”


• 100 ml soku z pomarańczy


• 50 ml whiskey


• szczypta soli

 

Marynowane brukselki
:

• 10 brukselek

• 
dwie łyżki soku z limonki

• 
łyżka miodu


• szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

• Masło mocno schłodź

• Chleb pokrój w drobną kostkę

• Zioła (koperek, natkę pietruszki) osusza i poszatkuj
• Do dużej miski włóż twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło. Dodaj szczyptę soli 
i pieprzu i wyrób kruszonkę.

• Polędwicę z dorsza umyj, osusz i delikatnie posól. Ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu, posyp kruszonką i upiecz w temp 160 ̊ C 17 minut.

• Brokuł umyj i poszatkuj bardzo drobno same różyczki (bez głąba).

• Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej, podsmaż ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły.

• Tak podsmażone brokuły zalej bulionem, duś 5 min i dodaj sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu.

• Brukselki podziel na listki, posól i odstaw na 10 min.

• Po upływie tego czasu do brukselek dodaj miód, sok z limonki i cynamon. Zostaw w chłodnym miejscu na ok 30 min. • Twarożek Mój ulubiony wymieszaj z sokiem z pomarańczy i whiskey, dopraw solą.

• Dorsza serwuj na risotto.
 

Udostępnij:
0