Z danych przedstawionych w raporcie Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2020” wynika, że ponad połowie Polaków (53,75%) zdarza się wyrzucać żywność. Głównym powodem jest jej zepsucie (65,2%), a także między innymi przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%) czy zbyt duże zakupy (22,2%). Problem ten staje się jeszcze bardziej aktualny właśnie w okresie świąt. Aby ograniczyć to zjawisko sieć handlowa Netto, nieustannie walcząca z marnowaniem żywności, wraz z Mateuszem Zielonką, kucharzem i zwycięzcą VI edycji programu MasterChef, przygotowała szereg przydatnych i prostych wskazówek, które pomogą skutecznie zaplanować świąteczne zakupy oraz zapobiec wyrzucaniu produktów. Porady, użyteczne zarówno podczas planowania zakupów, świętowania, jak i po świętach, przedstawione zostały w przejrzystym poradniku „Coraz bliżej święta. Jak nie marnować żywności podczas świąt… i nie tylko?”, dostępnym na stronie www.netto.pl, w sekcji „Nie marnuję żywności”.
Poznaj porady Mateusza Zielonki, jak nie marnować żywności:
Coraz bliżej święta – planowanie
- Planując świąteczną lub karnawałową imprezę zastanów się, jaki będzie charakter spotkania i skomponuj odpowiednie menu.
- Weź pod uwagę liczbę gości i ich upodobania żywieniowe.
- Zaplanuj odpowiednią liczbę dań i porcji.
- Przygotuj listę potrzebnych produktów w odpowiednich ilościach.
- Sprawdź, co masz w lodówce i spiżarni.
- Zrób listę zakupów i staraj się nie kupować rzeczy spoza niej.
- Kilka dni przed imprezą zużyj resztki jedzenia do przygotowania codziennych posiłków, żeby zrobić miejsce na przechowywanie nowych rzeczy.
Coraz bliżej święta – celebrowanie
- Podczas posiłku nakładaj rozsądne porcje lub pozwól gościom robić to samodzielnie – resztek z talerzy nie da się uratować.
- Twoi goście być może przyniosą różne smakołyki – jeśli po spotkaniu coś zostanie, niech w swoich pojemnikach zabiorą część dań, które mogłyby się zmarnować.
- Jeśli przygotowałeś za dużo jedzenia, możesz wymienić się na inne potrawy ze znajomymi lub poprzez lokalne grupy w mediach społecznościowych.
- Ograniczaj jednorazowe produkty do serwowania (słomki, serwetki).
- Wybieraj szklane talerze, miski na przekąski i stalowe sztućce.
- Szykując imprezę, ograniczaj ilość śmieci poprzez samodzielne przygotowanie, np. lodu w wielorazowych pojemnikach.
- Sprzątając od razu segreguj odpady bio do oddzielnego pojemnika.
…i po świętach – to nie koniec
- Pozostałości po uczcie możesz przez kilka dni przechowywać i sukcesywnie dojadać (sprawdź poradnik, jak przechowywać na stronie www.netto.pl/nie-marnuje-zywnosci).
- Jeśli po świątecznej lub karnawałowej imprezie zostało sporo jedzenia, możesz wykorzystać je, organizując kolejne spotkanie. Możesz też podzielić się jedzeniem z bliskimi lub znajomymi.
- Część dań z pewnością możesz zamrozić i cieszyć się nimi nawet po kilku tygodniach.
- Dania lub składniki, na które nie masz już ochoty, przerób na coś innego. W sieci znajdziesz mnóstwo inspiracji i przepisów, jak nadać im nowe życie.
- Pamiętaj o jadłodzielniach w twojej okolicy – jest mnóstwo potrzebujących, którzy docenią twój gest i nic się nie zmarnuje.
- Jeśli już musisz wyrzucić jedzenie, pamiętaj o zasadach segregowania bio odpadów.
- Pomyśl o kompostowaniu.
Świąteczna akcja poradnikowa, to jeden z elementów kampanii społecznej „Stać cię na wyrzucanie? Można rozsądniej!”, zainicjowanej przez Netto z okazji Światowego Dnia Żywności, we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności, której celem jest uczelnie konsumentów na globalny problem marnowania żywności. Na stronie internetowej znajduje się także szereg dodatkowych praktycznych wskazówek, podpowiadających, jak prawidłowo przechowywać żywność i lepiej ją wykorzystywać, a nawet nadać jej drugie życie, z korzyścią dla planety oraz portfela.
fot. Jill Wellington/Pixabay
Na udane zakupy zapraszamy do sklepu faceandlook.com