Face&Look > ZDROWIE > DIETA > Karnawałowe paluchy z ciasta francuskiego – ściągnij przepis i zrób!

Karnawałowe paluchy z ciasta francuskiego – ściągnij przepis i zrób!

Trwa najbardziej szalony czas w roku – karnawał! To wprost idealny okres na zorganizowanie własnego przyjęcia w gronie znajomych. Pamiętajmy jednak, że dobrej zabawie zawsze towarzyszą przysmaki. 

Wśród przekąsek na karnawałowej imprezie nie powinno zabraknąć paluchów z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich, które specjalnie na tę okazję przygotowała California Prune Board. Zrobisz je łatwo wykorzystując gotowe ciasto francuskie jako bazę.
 
Składniki na 16 paluchów
Czas przygotowania 30 minut
 
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 serek naturalny do smarowania
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki miodu płynnego
 
Mus ze śliwek kalifornijskich:
200 g śliwek kalifornijskich
sok z dużej cytryny
8 łyżek wody 
 
Przygotowanie:
W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą, aż śliwki będą miękkie. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę”. Paluchy układaj obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polej płynnym miodem. Całość piecz przez 12 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
 
 

fot. materiały prasowe

 

Dodaj komentarz

Komentarze

maybe92

Ale fajny przepis! Smile

sisi13

Mniam mniam Smile

Cameleonka

Wyglądają pięknie, są szybkie w przygotowaniu ale jakoś w ogóle nie potrafię sobie wyobrazić ich smaku;) Po prostu trzeba je przygotować, nie ma wyjścia Wink

eliska

Super ten przepis przyda mi się

basiamiecz715

Dośc często robie paluchy z ciasta francuskiego....fajny przepis Smile

finezja

Co za boski przepis.Zabieram od razu.A tak brakowało mi czegoś nowego na ten czas.Dziękuję Smile 

Agata Doroz

pysznosci