Karnawałowe paluchy z ciasta francuskiego – ściągnij przepis i zrób!

Karnawałowe paluchy z ciasta francuskiego – ściągnij przepis i zrób!
Wśród przekąsek na karnawałowej imprezie nie powinno zabraknąć paluchów z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich, które specjalnie na tę okazję przygotowała California Prune Board. Zrobisz je łatwo wykorzystując gotowe ciasto francuskie jako bazę.
 
Składniki na 16 paluchów
Czas przygotowania 30 minut
 
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 serek naturalny do smarowania
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki miodu płynnego
 
Mus ze śliwek kalifornijskich:
200 g śliwek kalifornijskich
sok z dużej cytryny
8 łyżek wody 
 
Przygotowanie:
W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą, aż śliwki będą miękkie. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę”. Paluchy układaj obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polej płynnym miodem. Całość piecz przez 12 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
 
 


fot. materiały prasowe

 
Udostępnij:
0