Kawa na ostro pomaga schudnąć

Kawa na ostro pomaga schudnąć


Fot. Shutterstock

Chudnij pijac kawę z chii
Kofeina z kawy rozgrzewa, bo stymuluje organizm do wytwarzania ciepła. Jednocześnie zwiększa liczbę spalanych kalorii, co może pomóc nam schudnąć! Żeby wzmocnić to działanie, do kawy dobrze dodać odrobinę… chili. Zawarta w ostrej papryczce kapsaicyna przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Właśnie dlatego po zjedzeniu czegoś ostrego robi nam się często gorąco :).

Taka kawa na ostro chroni nas też przed podjadaniem – bo pikantne dodatki zmniejszają apetyt.

Decydując się na wprowadzenie chili do codziennej diety, uważajmy, żeby robić to stopniowo. Rozpoczęcie od niewielkich ilości pozwoli nam przygotować organizm na działanie papryczki, nie wywołując przy tym reakcji alergicznych czy podrażnienia śluzówki żołądka. Aby działanie ostrej papryki było zauważalne, ważna jest przede wszystkim regularność spożywania.

A jeśli nie lubimy ostrego smaku w kawie? Wypróbujmy małą czarną z dodatkiem kardamonu. – To popularne połączenie – tzw. gahwa – wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu, gdzie do napoju dodaje się też szafran – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. – Kardamon jest uważany też za afrodyzjak. Podobnie jak chili wspomaga przemianę materii, poprawiając jednocześnie funkcje trawienne – dodaje.

Ponieważ kardamon bardzo szybko traci aromat, przy dodawaniu jej do kawy, polecane jest samodzielne mielenie ziarna tuż przed podaniem.

Lepsze krążenie, wyższa odpornośći i Inne zalety chili
Chili to bogate źródło witamin z grupy B, A, C oraz E. Warto wiedzieć, że zachowuje swoje wartości nawet po zmieleniu i suszeniu. Regularne jej spożywanie pomoże nam ustabilizować układ immunologiczny. Kapsaicyna poprawia krążenie krwi, działając na nasz organizm rozgrzewająco. Pobudza także wydzielanie endorfin, tzw. hormonów szczęścia, odpowiedzialnych za dobre samopoczucie i nastrój.

Aby kawa z dodatkiem pikantnych przypraw była nie tylko zdrowa, ale i smaczna, ważne jest właściwe dobranie składników napoju – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. – Wielbicielom ostrych odmian polecana jest afrykańska papryczka „ptasie oko”.  Zwolennikom łagodniejszych przypraw do gustu przypadnie natomiast serrano. Dzięki cytrusowemu aromatowi nadaje ona kawie intrygujący posmak – dodaje.


Kawa z chili

Składniki: kawa Intermezzo mielona lub ziarnista, w zależności od tego, jaki ekspres mamy, mleko, 1/4 łyżeczki zmielone chili, opcjonalnie: gorzka czekolada

Sposób przygotowania: Parzymy tradycyjne espresso i wlewamy je do szklanki, ostrożnie dodając spienione mleko. Wsypujemy zmielone chili, kawę możemy też przyprószyć wiorkami gorzkiej czekolady.


Arabska kawa z kardamonem

Składniki: kawa ziarnista lub mielona Espresso Casa, 2-3 świeżo zmielone ziarna kardamonu, opcjonalnie: szafran

Przygotowanie: Mielimy lub miażdżymy w moździerzu ziarna kardamonu i mieszamy z mieloną kawą. Zaparzamy w kafetierze lub zalewamy wrzątkiem. Jeśli skorzystaliśmy z ekspresu, przelewamy kawę do filiżanki. Możemy też doprawić kawę do smaku szafranem.

Udostępnij:
0