SKŁADNIKI
Brownie:
300g masła
300g gorzkiej czekolady
5 jajek
150g ciemnego cukru muscovado
120g cukru pudru
120g śliwek kalifornijskich
175g mąki
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
Masa kawowa:
500g mascarpone
200g śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Mus śliwkowy:
70g śliwek kalifornijskich
sok i skórka z połowy pomarańczy
2 łyżki likieru kawowego (można zastąpić whiskey)
1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Brownie:
Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia.
Śliwki kalifornijskie siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy. Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy. Ciasto można też piec na raty.
Masa kawowa:
Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta.
Mus śliwkowy:
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze skórką pomarańczową. Zalewamy sokiem z pomarańczy, likierem i odkładamy na minimum 1 godzinę. Dodajemy cukier puder i miksujemy na gładki mus.
ZŁOŻENIE
Blaty brownie przekładamy kremem i musem śliwkowym, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami i kwiatami.