Składniki:
• 1 szklanka mleka
• 6 łyżek mleka w proszku
• 100g gorzkiej czekolady
• 1 szklanka śliwek kalifornijskich
• wrzątek
Przygotowanie:
• Śliwki kalifornijskie wkładamy do misy blendera i zalewamy wrzątkiem tak, żeby je dokładnie przykrywał. Odstawiamy.
• Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy mleko w proszku i połamaną na kawałki gorzką czekoladę.
• Ciągle mieszając doprowadzamy wszystko do wrzenia.
• Odcedzamy śliwki.
• Do blendera wlewamy połowę mleka z czekoladą, które podgrzewaliśmy w garnuszku.
•Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostrożnie otwieramy blender.
• Masę śliwkową z blendera dodajemy do mleka, które pozostało w rondelku. Mieszamy.
• Przekładamy do słoiczka i studzimy. Przechowujemy w lodówce.