Królowa jesiennych warzyw. Przepisy na pyszne dania!

Królowa jesiennych warzyw. Przepisy na pyszne dania!
Dynia jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych. Jej odmiany, zwłaszcza w okresie jesiennym, różnią się kształtem, wielkością i kolorem. Możemy spośród nich wyróżnić dynię olbrzymią, piżmową oraz zwyczajną. Jest ona bogatym źródłem wielu witamin i co najważniejsze, po obróbce termicznej warzywo to nie traci swoich wartości odżywczych. Występują różne odmiany kolorystyczne dyni, im barwa intensywniej pomarańczowa, tym zawiera więcej beta-karotenu – kartenoidu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ma on ogromne znaczenie w prewencji chorób nowotworowych, wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi i na obniżenie frakcji cholesterolu LDL. Ponadto, dzięki zawartości witaminy A, ma pozytywny wpływ na wzrok. 
 
Patrycja Michałowska, dietetyk
 
Dynia jest bogata w witaminę C oraz cynk, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Natomiast połączenie wysokiej zawartości wody, bo około 90% oraz witamin o działaniu antyoksydacyjnym czyli A, C i E (szczególnie wysoka zawartość witaminy A – kubek ugotowanej dyni pokrywa dobowe zapotrzebowanie na ponad 200% normy) poprawiają jakość naszej skóry, działają nawilżająco, wygładzają zmarszczki i poprawiają jędrność oraz koloryt. 
 

Pomarańczowy koktajl z dynią

Składniki (1 porcja):
– 250 g dyni,
– 50 ml mleczka kokosowego,
– 1 pomarańcza,
– ½ łyżeczki cynamonu,
– do smaku imbir, kardamon
Przygotowanie: 
Wydrąż dynię i pokrój na plastry o szerokości ok. 2 cm, obierz ze skóry. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a następnie ułóż kawałki dyni. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. W tym czasie wyciśnij sok z pomarańczy. Po ostudzeniu zblenduj składniki. 
Wartości: 
– energetyczna 267 kcal
– białko 5,80 g
– tłuszcz 8 g
– węglowodany 54 g

Placuszki z dynią

Składniki (2 porcje):
– 1 jajko,
– 400 g dyni,
– łyżka miodu,
– 140 g mąki pełnoziarnistej,
– łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Dynię surową wyczyścić z pestek, rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne wiórki lub jednolitą masę. Do dyni dodać mąkę, miód i jajko. Wymieszać. Konsystencja ma być podobna do konsystencji placków ziemniaczanych. Na patelnię wlać olej. Kiedy rozgrzeje się, smażyć placuszki po 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami. 
Wartości (w 1 porcji): 
– energetyczna 435 kcal
– białko 12 g
– tłuszcz 9 g
– węglowodany 85 g
 

Patrycja Michałowska, dietetyk 4Faces

Strefa Body Center
CH Avenida w Poznaniu
fot. materiały prasowe
 
Udostępnij:
0