Kruche ciasteczka à la lizaki na Dzień Dziecka

Kruche ciasteczka à la lizaki na Dzień Dziecka

Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki oblane domowym lukrem z serka kremowego będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę!

Kruche ciasteczka à la lizaki

Składniki:

  • 1 bloczek sera kremowego Śmietankowego Hochland
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kolorowe drobinki cukrowe

Na lukier:

  • 1/2 bloczka serka kremowego Śmietankowego Hochland
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 130 g cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasteczka (za wyjątkiem drobinek) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Blat podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwiatki, serduszka lub inne dowolne kształty. W każde wbijamy patyczek, układamy na papierze do pieczenia w odstępach. Pieczemy 14 minut w 190 °C. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier: serek kremowy, sok z cytryny i cukier puder ucieramy w mikserze na gładką masę. Każdego lizaka polewamy lukrem i posypujemy cukrowymi drobinkami.

Czas przygotowania: 40 minut

Trudność: średnio trudny

 

Udostępnij:
0