Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki oblane domowym lukrem z serka kremowego będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę!
Kruche ciasteczka à la lizaki
Składniki:
- 1 bloczek sera kremowego Śmietankowego Hochland
- 150 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kolorowe drobinki cukrowe
Na lukier:
- 1/2 bloczka serka kremowego Śmietankowego Hochland
- 1 łyżka soku z cytryny
- 130 g cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka (za wyjątkiem drobinek) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Blat podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwiatki, serduszka lub inne dowolne kształty. W każde wbijamy patyczek, układamy na papierze do pieczenia w odstępach. Pieczemy 14 minut w 190 °C. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier: serek kremowy, sok z cytryny i cukier puder ucieramy w mikserze na gładką masę. Każdego lizaka polewamy lukrem i posypujemy cukrowymi drobinkami.
Czas przygotowania: 40 minut
Trudność: średnio trudny