Wyniki badania ”Style śniadaniowe wśród Polek” pokazują, że Polki rzadko rozpoczynają dzień bez śniadania. Blisko 80 proc. ankietowanych jada pierwszy posiłek każdego dnia. Jednak statystyczne śniadanie wciąż jest mało różnorodne, a na stołach pojawiają się głównie kanapki, jajka, płatki i parówki.
Eksperci komentujący wyniki badania zachęcają, aby do śniadaniowego menu wprowadzić więcej różnorodnych dań wzbogaconych o zdrowe dodatki. Dla śniadaniowych inspiracji Polek, Marieta Marecka, prowadząca program kulinarny „ABC Gotowania” na kanale Kuchnia+, opracowała trzy, unikalne, śniadaniowe przepisy kulinarne ze śliwką kalifornijską. Oto pierwszy z nich.
Składniki:
• ½ szklanki suchej, razowej kaszy kuskus
• ½ szklanki śliwek kalifornijskich
• 1 łyżeczka ksylitolu
• ¼ szklanki orzechów makadamia
• ¼ szklanki orzechów nerkowca
• ½ szklanki gęstego jogurtu bałkańskiego
• Skórka z ½ cytryny
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka jagód goji
• 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
• Śliwki drobno pokrój i wymieszaj z ksylitolem, jagodami goji i suchą kaszą.
• Zalej całość wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm ponad zawartość miski.
• Przykryj folią spożywczą i odstaw na 8 minut.
• W tym czasie pokrój drobniej orzechy i krótko upraż je na suchej patelni.
• Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
• Połącz skórkęoraz sok z jogurtem i odstaw do lodówki.
• Kaszę wymieszaj z olejem kokosowym i orzechami.
• Podaj z jogurtem cytrynowym.