Przedstawiamy przepis na lekką sałatkę ze szpinakiem – idealną propozycję na letnie popołudnie w gronie rodzinnym lub w znajomych. Kulinarny sukces gwarantowany.
Sałatka z młodym szpinakiem
Składniki:
- 3 garście Szpinaku młodego (np. marki Eisberg)
- 2 małe, upieczone buraki
- 50 g sera halloumi
- garść żurawiny
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz czarny
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak młody ułożyć w miseczce. Upieczone buraki pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem. Polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Ser halloumi pociąć w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i smażyć ser aż się przyrumieni. Ułożyć go na wierzchu sałatki. Całość posypać orzechami nerkowca i włoskimi oraz żurawiną.
Fot. Orchidea Creative Group
Na inspirujące zakupy zapraszamy do sklepu faceandlook.com