Sezon na ogórki. Proste przepisy Davida Gaboriaud

Sezon na ogórki. Proste przepisy Davida Gaboriaud
Mistrz kulinarny David Gaboriaud spotkał się ze znanymi blogerami, promującymi zdrowy styl życia oparty na naturalnej diecie, pełnej sezonowych warzyw. Bohaterem tego spotkania był ogórek – uniwersalny, lekkostrawny, smaczny i bardzo uniwersalny, bowiem z tego warzywa można przyrządzić naprawdę wiele wyśmienitych dań!  Blogerzy razem z Davidem Gaboriaudem przygotowali zdrowe sezonowe dania, w których królowały ogórki, a także puszysty serek Almette z ogórkami. 

Chłodnik z awokado, ogórkiem i serkiem

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób
Składniki:
2 awokado
4 ogórki gruntowe + 1 połówka do dekoracji
woda
1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
cytryna
oliwa z oliwek
kolendra świeża
płatki chilli
sól
pieprz
 
Sposób przygotowania:
Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmij pestki. Pokrój w kostkę. Na połówce przeznaczonej do dekoracji zostaw skórkę, wyjmij pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki i pokrój go w kostkę. Wrzuć awokado i ogórki do blendera. Zmiksuj na gładki krem. Dolej wody, aby nie był za gęsty. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przelej do miseczek.  Udekoruj wcześniej przygotowanym ogórkiem. Wymieszaj serek i za pomocą dwóch łyżeczek uformuj foremną porcję. Dodaj ją na wierzch do każdej porcji chłodnika. Posyp świeżą kolendrą, płatkami chilli i skrop oliwą. Serwuj od razu albo po schłodzeniu.

Maki z ogórka z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób
Składniki:
4 ogórki gruntowe 
1 serek Almette z ogórkiem i ziołami 
miks kwiatów jadalnych (nasturcja, rumianek, bratek) lub miks ulubionych świeżych ziół (koperek, kolendra, szczypiorek) 
50 g kaszy gryczanej palonej nieugotowanej 
olej do smażenia 
sól 
pieprz 
łyżka oleju rzepakowego ekologicznego 
 
Sposób przygotowania:
W głębszym naczyniu podgrzej olej do 170 st. C. Kaszę gryczaną wsyp do małego metalowego sitka o drobnych oczkach i zanurz w gorącym oleju. Smaż 30 sekund do minuty. Kasza zachowuje się jak popcorn, lekko pęcznieje pod wpływem temperatury. Wyciągnij ją z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu dopraw solą. Przełóż zawartość jednego opakowania serka Almette do miski. Dodaj posiekane zioła lub kwiaty – zostaw kilka sztuk do dekoracji. Wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego. Ogórki pokrój w szerokie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Zwiń je w „maki” i wypełnij serkiem. Posyp popcornem gryczanym. Udekoruj kwiatami lub ziołami. Polej olejem rzepakowym.

Mizeria z ogórkiem i fenkułem

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób
Składniki:
ogórki gruntowe 
1 fenkuł 
płaska łyżeczka nasion kolendry 
płaska łyżeczka kuminu 
płaska łyżeczka gorczycy 
1 serek Almette z ogórkiem i ziołami 
2-3 łyżki wody 
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 cytryna 
1 ciabatta 
świeży koperek 
sól 
pieprz 
 
Sposób przygotowania:

Kolendrę, kumin i gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni przez 30 sekund, a następnie rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj 1-2 łyżki serka Almette z 2-3 łyżkami wody, tworząc rzadki dressing, dodaj łyżkę oliwy i kilka kropli cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek. Ogórki za pomocą obieraczki do warzyw pokrój we wstążki. Fenkuł pokrój na cienkie plastry mandoliną. Pokrojone warzywa zanurz w lodowatej wodzie. Będą chrupkie i jędrne. Po 5 minutach wyjmij je, odsącz na papierowym ręczniku i wymieszaj w misce z łyżką oliwy, kilkoma kroplami cytryny, uprażonymi wcześniej nasionami oraz posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Połóż warzywa na talerzach, polej dressingiem i podaj z grzankami z ciabatty posmarowanej serkiem Almette z ogórkiem i ziołami. 


fot. materiały prasowe

 
Udostępnij:
0