Smartfood, czyli idealna dieta dla ciała i umysłu

Smartfood, czyli idealna dieta dla ciała i umysłu

Choć mózg człowieka stanowi zaledwie 2% masy ciała, to zużywa aż 20% energii, jaką produkuje nasz organizm. Jest to równe 25 watom i wystarczyłoby by rozświetlić żarówkę w lampce nocnej. Bez odpowiedniego paliwa neurony nie są w stanie pracować na odpowiednim poziomie  co powoduje spadek efektywność całego organizmu. Jakie składniki należy więc zawrzeć w swoim jadłospisie, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie ciała i umysłu?

Rocket Science

Tym, co najlepiej wpływa na najważniejszy narząd w ciele ludzkim jest glukoza, bez której komórki mózgowe nie pracują na odpowiednim poziomie. Najlepiej gdy dawka glukozy jest dostarczana systematycznie w stałych porcjach. Dobrym jej źródłem są węglowodany pochodzące z pełnoziarnistych produktów, np. chleba razowego, brązowego ryżu i kasz.  Produkty te zawierają składniki, które pozwalają utrzymać w dobrej formie nie tylko nasz umysł, ale również ciało, o czym doskonale wiedzą sportowcy. Poza glukozą w naszym codziennym jadłospisie należy umieścić także produkty, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, cynku, witamin z grupy B, lecytyny oraz kwasów tłuszczowych OMEGA 3. Doskonałe będą świeże owoce i warzywa, a także  ryby – zwłaszcza dorsz, makrela, łosoś i halibut. Idealnym suplementem diety będą też tłuszcze roślinne, mleko, jajka, zielona herbata, korzeń imbiru, pestki dyni i słonecznika oraz miód. Wszystko pyszne i zdrowe.

Północ – południe

Jeśli chcemy zachować bystrość umysłu, a przy tym odżywiać się zdrowo warto  inspirować się jadłospisem rodem z basenu Morza Śródziemnego i Skandynawii. Dieta nordycka jest oparta o produkty lokalne  i składa się w 25 % z pełnoziarnistych produktów zbożowych. W Szwecji  charakterystyczne są grube płatki owsiane, w Norwegii bardzo popularne są płatki żytnie, zaś w całej Skandynawii – płatki jęczmienne. Mieszkańcy północy Europy jadają też mnóstwo warzyw, a przede wszystkim kapusty i roślin strączkowe. W sezonie letnim uzupełnieniem diety są truskawki, porzeczki, borówki czy maliny. Potomkowie Wikingów uwielbiają też ryby, a jak wiadomo ryby są bardzo zdrowym źródłem białka, które składa się z aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania nie tylko mięśni, ale tez mózgu.

 

Dieta śródziemnomorska we wszystkich poradnikach zdrowego odżywania jest stawiana za wzór. Opiera się ona na makaronie, ryżu, a także stosunkowo dużej ilości ryb i owoców morza, z małym udziałem mięsa czerwonego. Obfituje także w świeże warzywa, m.in. pomidory, oliwki, paprykę oraz owoce.

W Polsce kuchnia śródziemnomorska cieszy się niesłabnącą popularnością, co pokazują choćby wyniki raportu przeprowadzonego na zlecenie serwisu do zamawiania jedzenia online foodpanda.pl. Aż 35% Polaków wybiera tę kuchnię zamawiając jedzenie z dostawą[1].

Poszukiwania i inspiracje na posiłki odpowiednie dla Twojego ciała i umysłu znajdziesz na stronie serwisu  www.foodpanda.pl, który współpracuje z ponad 1500 restauracjami w Polsce. Bez trudu znajdziesz tam dania fit, posiłki kuchni włoskiej i szereg potraw obfitujących w ryby i owoce morza kuchni całego świata.  

 

O foodpanda                         

Foodpanda to aplikacja mobilna i portal internetowy umożliwiający zamawianie posiłków z ponad 1 500 restauracji w Polsce, w tym m.in. z McDonald’s, Subway, Salad Story,  Da Grasso czy Noodle w pudle. Foodpanda jest obecna w 40 krajach, na 5 kontynentach. W Polsce serwis został uruchomiony w lutym 2013 roku.



[1] Badania przeprowadzonego przez instytut Homo Homini na zlecenie foodpanda.pl

 

Udostępnij:
0