Tarta z pasztetem na święta. Ściągnij przepis!

Tarta z pasztetem na święta. Ściągnij przepis!

Chociaż pasztet przyrządzali już starożytni Rzymianie, to przyjmuje się, że współczesne receptury na jego przygotowanie pochodzą z Francji. Swoją dzisiejszą sławę pasztet zdobył za sprawą króla Ludwika XIV, który na swoim dworze zatrudniał najlepszych pasztetników. Jego popularność dotarła także do polskich dworów szlacheckich, gdzie już w XVI wieku chętnie go kosztowano. Dziś, tym wyśmienitym daniem zajadamy się wszyscy – pasztet gości na naszych stołach zwłaszcza podczas doniosłych rodzinnych uroczystości i świąt. Współczesne pasztety różnią się i formą i rozmiarami, ale są równie wyśmienite w smaku. –  Jeśli nie mamy czasu na pieczenie domowego pasztetu według babcinej receptury, możemy sięgnąć po gotowy pasztet,  np. Kurpiowskie Specjały od ZM Pekpol. Ma wyborny smak, idealną konsystencję i jest pokryty delikatną kruszonką. Pieczemy go według tradycyjnej receptury, z najlepszej jakości mięsa. Nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów dodanych, a wyrazisty smak i aromat zawdzięcza kompozycji naturalnych przypraw – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Tarta z pasztetem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 pasztet Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g zimnej wody
  • 2 łyżki soli
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Połączyć mąkę, zimne masło i sól. Wyrobić szybko cisto, nie zagniatać za długo, aby nie zagrzać ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki. Pasztet rozdrobnić w misce widelcem i dodać grubo siekane orzechy. Tortownicę nasmarować olejem, ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm, wyłożyć tortownicę ciastem. Następnie dodać pasztet. Z pozostałego ciast wyciąć paski o szerokości 1 cm i grubości 0.5 cm, ułożyć na pasztecie tworząc kratkę. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypać świeżą natką pietruszki.

fot. ZM Pekpol


Po produkty niezupełnie do jedzenia zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Sushi Socks Box, czyli skarpetki, które do złudzenia przypominają prawdziwy rarytas kuchni japońskiej. Cena 24,99 zł

Udostępnij:
0