Truskawki i czekolada – zgrany walentynkowy duet

Truskawki i czekolada – zgrany walentynkowy duet
Święto zakochanych zbliża się wielkimi krokami. Niezależnie od tego co zaplanowaliśmy na walentynkowy wieczór – czy będzie to kolacja w rodzinnym gronie, spotkanie z przyjaciółmi czy może romantyczna randka we dwoje – warto w tym dniu obdarować bliskie nam osoby własnoręcznie wykonanym deserem.   Piękne czekoladowe babeczki z owocowym nadzieniem,  udekorowane obficie maślanym kremem na bazie bezy szwajcarskiej z pewnością wywołają uśmiech na twarzy każdego miłośnika słodkości. Połączenie smaku czekolady z truskawkami rozkocha w tym deserze nawet  najbardziej oporne serca. Zachęcamy do wypróbowania!

Walentynkowe babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym

Składniki:
 
Ciasto na 12 babeczek:
  • 125 g cukru drobnego Cukier Królewski 
  • 50 g czekolady deserowej
  • 125 g mąki pszennej
  • 16 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 30 ml mleka
Purée truskawkowe:
  • 225 g truskawek świeżych lub mrożonych, odsączonych
Do dekoracji:
  • 6 kostek czekolady deserowej
Krem truskawkowy:
  • 200 g cukru drobnego Cukier Królewski 
  • 5 białek z jaj „L”
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g purée truskawkowego

Krok I

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy ze sobą sypkie składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odstawiamy na bok. Masło ucieramy z  drobnym cukrem Królewskim na jasną, puszystą masę, dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Dosypujemy suche składniki, mieszamy do połączenia. Na końcu dolewamy czekoladę i mleko, miksujemy. Ciastem wypełniamy 12 papilotek, babeczki będą piekły się ok. 15-18 min., do czasu gdy wbita w ciastko wykałaczka wyjdzie z niego sucha. Studzimy na kratce.

Krok II

Truskawki dokładnie miksujemy blenderem na gładkie purée. Drylownicą do jabłek wycinamy z ostygniętych babeczek otwory sięgające do połowy ciastka. Z purée odlewamy 75 g, zużywamy tę porcję do napełnienia babeczek. 

Krok III

Do żaroodpornej miski wlewamy białka, dodajemy łatwo rozpuszczający się cukier drobny Królewski. Ustawiamy naczynie nad gotującą się wodą, od razu zaczynając energicznie mieszać rózgą. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy miskę znad wrzątku i zaczynamy ubijać białka na najwyższych obrotach miksera przez ponad 10 minut, aż dno miski zupełnie ostygnie, a piana będzie bardzo gęsta i sztywna. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy w małych kawałkach miękkie masło. Masa się zwarzy, jednak nadal cierpliwie mieszana bardzo mocno zgęstnieje. Powoli dodajemy purée truskawkowe. Jeśli w kremie pojawią się grudki, wystarczy na kilka minut ustawić miskę nad kąpielą wodną, cały czas miksując. Gdy masa zacznie się topić, ściągamy ją znad wrzątku i mieszamy aż znów stanie się gęsta i zupełnie gładka.

Krok IV

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy, dekorujemy babeczki. Jeśli ciastka będą przechowywane w lodówce, wyjmujemy je jakiś czas przed podaniem, by krem nieco zmiękł.
Czekoladowe strzałki do dekoracji:
W kąpieli wodnej – ustawiając żaroodporną miskę na garnku z gotującym się wrzątkiem tak, by dno naczynia nie stykało się z lustrem wody – rozpuszczamy 6 kostek czekolady. Z pomocą dekoratora lub skręconego z papieru do pieczenie rożka, wyciskamy ją na papier rysując połówki strzał. Odstawiamy do lodówki do stwardnienia.
 
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy
 
Udostępnij:
0