Ważne dla zdrowia foliany w przyswajalnej wersji

Ważne dla zdrowia foliany w przyswajalnej wersji
Spożycie folianu w diecie często bywa niewystarczające. Przyczyną jest fakt, że naturalne foliany są podatne na utlenianie, gwałtownie tracą aktywność w żywności i są w dużym stopniu, do 90%, niszczone poprzez gotowanie. Ponadto charakteryzują się niską i niepełną dostępnością biologiczną.
 
 

Dlaczego foliany są dla nas ważne?

– pomagają w prawidłowej produkcji krwi
– pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny
– pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
– przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
– pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
– biorą udział w procesie podziału komórek
– pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów
– przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży
 

Kto i kiedy potrzebuje folianów najbardziej?

 
 
Kobiety w ciąży i kobiety karmiące
Zwiększone zapotrzebowanie na folian występuje w czasie bardzo aktywnego wzrostu komórek organizmu, takiego jak w okresie ciąży i laktacji. Quatrefolic® jako źródło (6S)-5-metylotetrahydrofolianu (5- MTHF) może być szczególnie użyteczny w zakresie dostarczania żywieniowo aktywnej formy folianu w okresie przed poczęciem, w czasie ciąży i laktacji. Stężenia folianu w mleku matki są utrzymywane kosztem jego rezerw w organizmie matki. Kobieta karmiąca potrzebuje 128 µg dziennie dodatkowego folianu w celu uzupełnienia jego strat. 5-MTHF okazał się skuteczny i być może skuteczniejszy niż kwas foliowy w zachowaniu stężenia folianu w erytrocytach w czasie laktacji.
 
Niemowlęta i dzieci 
Folian jest krytycznym składnikiem pokarmowym wtedy, gdy wzrost komórek w organizmie jest bardzo aktywny i niedobór folianu może spowolnić wzrost ogólny. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
 
Osoby dorosłe
Folian bierze udział w produkcji kluczowych neuroprzekaźników w mózgu, a jego brak może przyczyniać się do zaburzeń funkcji psychologicznych. Folian jest kofaktorem w wielu istotnych reakcjach biologicznych, a jego niedobór może wystąpić na wszystkich etapach życia. Suplementacja Folianem może poprawiać jakość życia poprzez zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.
 
Osoby starsze
Niedobór folianów występuje u ok. 30% starszej populacji. Suplementacja folianem jest ważna u osób starszych, ponieważ z wiekiem poziom homocysteiny we krwi podnosi się, a jej metabolizm zależy od folianu. W ramach procesów starzenia zachodzą liczne zmiany fizyczne i fizjologiczne. Starzenie się jest związane ze zmianami funkcjonowania przewodu pokarmowego, które mogą ewentualnie mieć wpływ na wchłanianie różnych form folianu.  Suplementacja folianu o wysokiej biodostępności zwłaszcza w tej grupie wiekowej pozwala wspierać prawidłowe funkcje psychologiczne takie jak koncentracja, pamięć i uczenie się.

 

Syntetyczny kwas foliowy 

Kwas foliowy (jak folian w żywności) jest nieaktywny i musi zostać zmetabolizowany do 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF), aby stać się metabolicznie skutecznym. Większość przyjmowanego folianu pochodzi ze sztucznej wersji kwasu foliowego w suplementach oraz dodawanego do żywności. Kwas foliowy (tak jak folian w żywności) jest nieaktywny i musi zostać zmetabolizowany w organiżmie do 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF), aby stać się metabolicznie skutecznym. Dzisiaj wiemy, że kwas foliowy podlega złożonemu metabolizmowi oraz że ludzie przyjmujący kwas foliowy mogą nadal mieć poważny niedobór folianu z powodu dużych różnic w tym, jak skutecznie kwas foliowy jest przekształcany w bioaktywną formę u różnych ludzi(1,2). Foliany w żywności są hydrolizowane do formy monoglutaminianu w jelicie przed wchłonięciem przez aktywny transport przez błonę śluzową jelit. Dlatego przed wejściem do krwioobiegu forma monoglutaminianu jest redukowana do tetrahydrofolianu (THF) i przekształcana w formy metylowe. Z drugiej strony kwas foliowy jest najpierw redukowany do dihydrofolianu przez enzym reduktazy dehydrofolianu (DHFR), a następnie do tetrahydrofolianu. U ludzi jelito wydaje się mieć bardzo duże zdolności do przekształcania zredukowanych folianów z żywności w 5-MTHF, ale ograniczoną możliwość redukowania kwasu foliowego. W rzeczywistości dociera on do wątroby w formie niezmetabolizowanej.
 
 
Quatrefolic®, najbardziej przyswajalna biologicznie forma folianu, może być najlepszym wyborem, jeśli chodzi o suplementację aktywnego folianu w celu wspomagania i regulowania cyklu metylacji. (7,8). 
Quatrefolic® przechodzi przez barierę żołądkową i jest wchłaniany głównie w jelicie cienkim przez mechanizm nośników. Nośnik nie jest nasycony i to powoduje, że Quatrefolic® ma lepsze wchłanianie. 
Zalecane spożycie: 1 kapsułka dziennie, w trakcie posiłku.
 
Udostępnij:
0