Co na śniadanie? Jajko ze szpinakiem i rukolą!

Co na śniadanie? Jajko ze szpinakiem i rukolą!

Jajko w koszulce jest bardziej wyszukane od tradycyjnej jajecznicy. Podane w towarzystwie zielonej porcji warzyw – szpinaku i rukoli oraz chrupiącego tosta – zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Takie dobrze zbilansowane, zapewniające odpowiednią porcję energii śniadanie, oprócz tego, że jest zdrowe, wygląda niczym z modnej restauracji.

Składniki:

  • pół szklanki szpinaku młodego (np. marki Eisberg)
  • pół szklanki rukoli (np. marki Eisberg)
  • 2 jajka
  • ½ awokado
  • 3 łyżki octu spirytusowego
  • 2 litry wody
  • płatki chili do dekoracji
  • pieczywo

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing  oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.

fot. materiały prasowe


Po zdrowe produkty zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Noble Health, malinowy koktajl oczyszczający. Cena 40,71 zł

Udostępnij:
0