Jajko w koszulce jest bardziej wyszukane od tradycyjnej jajecznicy. Podane w towarzystwie zielonej porcji warzyw – szpinaku i rukoli oraz chrupiącego tosta – zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Takie dobrze zbilansowane, zapewniające odpowiednią porcję energii śniadanie, oprócz tego, że jest zdrowe, wygląda niczym z modnej restauracji.
Składniki:
- pół szklanki szpinaku młodego (np. marki Eisberg)
- pół szklanki rukoli (np. marki Eisberg)
- 2 jajka
- ½ awokado
- 3 łyżki octu spirytusowego
- 2 litry wody
- płatki chili do dekoracji
- pieczywo
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing – oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.
fot. materiały prasowe
Po zdrowe produkty zapraszamy do sklepu faceandlook.com
Noble Health, malinowy koktajl oczyszczający. Cena 40,71 zł