Face&Look > MODA > PORADY > ZDROWIE > DIETA > Co warto jeść jesienią? Zdrowe propozycje Roksany Środy, dietetyk klinicznej

Co warto jeść jesienią? Zdrowe propozycje Roksany Środy, dietetyk klinicznej

Jesień, jak każda pora roku, rządzi się swoimi prawami produktami sezonowymi. Jestem ogromną zwolenniczką korzystania z produktów sezonowych w codziennej diecie i do tego zachęcam wszystkich swoich pacjentów.

Spójrzmy   co warto jeść w okresie jesiennym, po jakie produkty sięgać, jakich wartości odżywczych nam one dostarczą?

Dynia

Dynia jest bogata w beta-karoten - barwnik roślinny i przeciwutleniacz o właściwościach hamujących szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka czy jelita grubego. Dynia jest niskokaloryczna (100 g, to 26 kcal) i dostarcza błonnika, dlatego jest świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. Poza tym, jest świetnym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku czy potasu.

Figi

Suszonymi figami możemy się cieszyć cały rok i zdecydowanie zachęcam do korzystania z takiej możliwości! Są one równie cennym źródłem witamin i minerałów, co figi świeże. Niemniej, w okresie jesiennym wykorzystajmy na co dzień świeże owoce w swojej diecie!

Regularne jedzenie fig może znacznie ograniczyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, które ma związek z wiekiem i powoduje utratę wzroku! To wszystko dzięki zawartości antyoksydantów, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

W 100 gramach fig znajdziemy 74 kalorie. Są one świetnym źródłem witaminy B6, miedzi, manganu, potasu i oczywiście wapnia. Figi dostarczają nam też fitosteroli, dzięki którym pomagają w normalizacji stężenia cholesterolu we krwi.

Wśród wszystkich owoców, to suszone figi odznaczają się największą zawartością wapnia. W 100 g znajduje się aż 162 mg - prawie tyle samo co w szklance mleka!

Buraki

Buraki mogą być świetnym źródłem węglowodanów w codziennej diecie, ale w 100 gramach mają zaledwie 43 kalorie! Dużą zaletą jest fakt, że w niewielkiej kaloryczności zapewniają dużą objętość posiłku oraz sytość, więc mogą być świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. Oprócz tego, buraki są dla nas źródłem sodu, potasu, witaminy C, wapnia i magnezu.

Co prawda, nie zawierają dużych ilości żelaza, ale mimo to, są środkiem krwiotwórczym i zapobiegają anemii.

Ciekawostką jest też, że buraki łagodzą objawy związane z menopauzą. Podobnie jak soja, łagodzą dolegliwości przekwitania: dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają także ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny.

Śliwki

Świeże śliwki mają około 46 kcal w 100 gramach. Chociaż śliwki nie są świetnym źródłem witaminy C, to dzięki zawartości witaminy A i E, są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Tym skuteczniejsze, że zawierają też składniki mineralne, jak potas, żelazo, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego warto docenić ich pozytywny wpływ na układ nerwowy.

Śliwki oczywiście można zamrozić i przechować przez kolejne miesiące. Niemniej, całkiem niezłą alternatywą mogą być śliwki suszone! Są świetnym uzupełnieniem w diecie osób z przewlekłymi zaparciami - poprawią perystaltykę, ze względu na dużą zawartość błonnika. Ponadto, suszone śliwki mają wielokrotnie wyższe zawartości witaminy A, niż owoce świeże, a także żelaza czy fosforu.

Gruszki

Gruszka jest owocem o wielu prozdrowotnych właściwościach! Wpływają na regulacje ciśnienia tętniczego i obniżają je - ze względu na duże zawartości potasu.  Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu przez nerki, który przyczynia się do rozwoju nie tylko nadciśnienia, lecz także innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

W 100 gramach gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Ponadto w większości (84 proc.) składają się z wody, a dodatkowo zawierają sporo pektyn - rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość, dając uczucie sytości, co jest bardzo pożądane w trakcie diety odchudzającej.

Oprócz niewielkiej ilości kalorii i sporej zawartości potasu, gruszki są także świetnym źródłem witaminy C, wapnia oraz magnezu.

Produkty sezonowe są dla nas zawsze źródłem ogromnej ilości witamin i minerałów, dlatego warto je przemycać w codziennej diecie. Co więcej, w sezonie zawsze polecam zamrozić większą ilość warzyw i owoców, a później korzystać z nich w kolejnych miesiącach. Mrożenie nie obniża wartości danego produktu, a dla nas to fajna forma nie tylko wykorzystania całego składnika, ale też dostęp do niego przez cały rok.

 

Zapraszamy do naszego sklepu faceandlook.com

Autor: 
Roksana Środa

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.