Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Zielona herbata to nie tylko kulinarna moda, ale przede wszystkim herbata dla naszego zdrowia i urody.

O szczególnych właściwościach zielonej herbaty naukowcy wiedzą nie od dziś. Jej wpływ na długowieczność przetestowano m.in. na muszkach owocówkach – muszki, które miały podawane napar z zielonej herbaty żyły dwa razy dłużej niż muszki, które miały podawane tylko wodę.

Odpowiednie zaparzenie zielonej herbaty wymaga nie tylko odpowiedniej ilości czasu, ale także przygotowania. Ogromną rolę stanowi dobór liści tak by po zaparzeniu napar miał maksymalną zawartość cennych antyoksydantów, katechin, garbników.

Wysokiej jakości liście japońskie Gyokuro, szczególnie bogate w te cenne składniki występują bardzo rzadko i kosztują od 100 do nawet 300 dolarów za kilogram. Warto jednak wybrać liście, odpowiedniego gatunku jak Gyokuro czy Kokicha, które po odpowiednim zaparzeniu będą posiadały pożądane właściwości.

Następnym kluczowym elementem jest odpowiednia temperatura dostosowana do wybranego typu liści, a także czas parzenia.

Niektóre liście by wydobyć z nich właściwości należy sparzyć wrzątkiem przed zaparzeniem, inne natomiast po sparzeniu wrzątkiem mogą stracić wszystkie bezcenne właściwości. Warto też dobrać odpowiednio zmineralizowaną wodę, która będzie zawierała min. 6mg sodu dzięki czemu nie zostaną wypłukane z organizmu ważne minerały jak np. magnez.

Spowolnia procesy starzenia, oczyszcza z toksyn, przyspiesza metabolizm, ale tylko odpowiednio zaparzona i dodawana regularnie do codziennych posiłków.

Udostępnij:
0