Jajka, w zależności od dodatków, zyskują zupełnie nowy smak i niepowtarzalny charakter. Wzbogacone o łososia i kapary, stanowić mogą nawet wykwitną przekąskę na przyjęcie czy rodzinną uroczystość. Przepis jest prosty, a efekt wyjątkowy. Spróbujcie.
Składniki (10 porcji):
- 5 jajek
- 50 g łososia wędzonego
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- kapary z szypułkami Il Conte di Roma
- ulubione kiełki
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie przelewamy zimną wodą, studzimy i delikatnie obieramy.
2. Przekrajamy jajka na połówki i wyciągamy z nich żółtka.
3. Rybę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niej pokrojone żółtka, jogurt, majonez i kiełki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku.
4. Faszerujemy połówki jajek przygotowanym farszem, a na koniec posypujemy kaparami.
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.