Lato zamknięte w słoiku. Wykorzystaj przepis

Lato zamknięte w słoiku. Wykorzystaj przepis

Przetwory to tradycyjny sposób na zachowanie zdrowotnych właściwości owoców i warzyw. Szczególnie jeśli przygotowujemy je osobiście, wówczas mamy pewność, że do produkcji wykorzystane zostały składniki najwyższej jakości. Zamknięte w słoiczkach witaminy mogą służyć przez cały rok. Jednymi z najbardziej zdrowych a zarazem lubianych letnich owoców są maliny. Badania potwierdzają, że wykazują one działanie przeciwnowotworowe, a także świetnie sprawdzają się w starciu z infekcjami. Ich cechą szczególną jest również wyrazisty smak, będący wynikiem zawartości w owocach aż 100 olejków eterycznych. Aby móc korzystać o każdej porze roku ze wszystkich dobrodziejstw, jakie gwarantują maliny wystarczy stworzyć z nich pyszne konfitury. Gotowy specjał doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa czy składnik wypieków. A ponadto wesprze organizm w walce z przeziębieniem, szczególnie jeśli zostanie wzmocniony o leczniczą miętę i bogatą w witaminę C limonkę.

Dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki

Składniki:

  • 800 g malin
  • 150 g cukru trzcinowego (np. firmy Cukier Królewski)
  • 1 limonka
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

Maliny myjemy, osuszamy je na papierowym ręczniku. Wsypujemy maliny do garnuszka, dodajemy cukier po czym gotujemy na niedużym ogniu około 60 minut (dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardziej gęstą konsystencję). Następnie dodajemy sok wyciśnięty z limonki i posiekane listki mięty, całość zagotowujemy. Tuż po zdjęciu z ognia dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, po czym stawiamy słoiczki do góry dnem, aby się zawekowały. Gdy ostygną możemy je odwrócić.


fot. materiały prasowe

 

Udostępnij:
0