Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych kusi kulturalnych i kulinarnych

Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych kusi kulturalnych i kulinarnych
Odwiedzający festiwal będą mogli także wziąć udział w warsztatach cukierniczych przeznaczonych dla dzieci i dorosłych, obejrzeć pokaz robienia kwiatów cukrowych, rozkoszować się smakiem słodkości od najlepszych pracowni cukierniczych, a także otrzymać autograf autorki książki Igi Sarzyńskiej. Pozytywna energia i duża dawka inspiracji  gwarantowana. Wstęp na festiwal – bezpłatny.
Prace konkursowe podczas trzeciej edycji OFTA będą oceniane między innymi od kątem dopasowania do tematu zadanego przez organizatorów. Aby warunki konkurencji jak najbardziej przypominały rzeczywiste sytuacje z codziennej pracy dekoratora wyrobów cukierniczych, torty wesele powstaną dla wymyślonej na potrzeby konkursu młodej pary, która mogłaby istnieć naprawdę. Tematem przewodnim konkursu jest czas.
 
 

Tytuły prac w poszczególnych konkurencjach:

I. Tort weselny – „Anna i Emmanuel”
Panna Młoda to Anna z Warszawy. Jest elegancką kobietą, nosi krótko przystrzyżone blond włosy i geometryczną biżuterię. Zawodowo zajmuje się architekturą wnętrz, chętnie śledzi bieżące trendy, w swoich projektach lubi wykorzystywać zaskakujące połączenia. Tydzień po ślubie kończy 40 lat, więc dla niej uroczystość będzie „podwójna”. Pan Młody ma na imię Emmanuel, pochodzi z Krakowa. Jest historykiem sztuki. Właśnie skończył studia magisterskie. Nie wyróżnia się wyglądem i jest, w porównaniu do przyszłej żony, dość małomówny.
II. Tort w stylu dowolnym (o dowolnym kształcie i na dowolną okazję) – „tik-tak-tik-tak”.
III. Kwiaty cukrowe – „chwila”.
IV. Małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki) – „czasoprzestrzeń”.
 
 
 
W sobotę, 23 września, jury złożone z nauczycieli Akademii tortownia.pl i zaproszonych gości oceni prace finałowe i wyłoni laureatów w każdej konkurencji. 
W niedzielę 24 września (10.00-18.00) wystawa tortów zostanie otwarta dla publiczności. Tego dnia Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych podzielony będzie na trzy strefy: dekoracji, wiedzy i słodkości. W tej ostatniej pojawią się stoiska cukiernicze. Dzięki temu uczestnicy będą mogli zakupić wyśmienite słodkości od najlepszych. W strefie wiedzy organizatorzy festiwalu przygotowali bezpłatne warsztaty cukiernicze przeznaczone dla dzieci i dorosłych, uczestnicy będą mogli także obejrzeć pokaz robienia kwiatów cukrowych, kupić książki, otrzymać autograf Igi Sarzyńskiej – autorki magicznej książki na temat świata wypieków: „Moje cztery pory roku”. W strefie dekoracji odwiedzający festiwal będą oglądali wszystkie prace konkursowe: torty weselne i na dowolną okazję, a także kwiaty cukrowe i małe formy. 
A wszystko to odbędzie się w niezwykle ciekawym i dobrze skomunikowanym miejscu Warszawy: Babka do wynajęcia, ul. Młocińska 5/7.
Więcej informacji: www.tortownia.pl/ofta


fot. materiały prasowe

 
Udostępnij:
0