Ryby i owoce morza – warto je jeść nie tylko latem

Ryby i owoce morza – warto je jeść nie tylko latem

Według zeszłorocznego raportu CBOS pt. „Zachowania żywieniowe Polaków”, w diecie zdecydowanej większości Polaków niemal wszystkie podstawowe produkty spożywcze występują we właściwej ilości, czyli nie występują ich niedobory i nie są spożywane w nadmiarze. Wyjątek stanowią ryby – 60% badanych je ich zbyt mało.

Ryby – zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Ryby są źródłem wielu cennych składników – kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, selenu, witaminy D oraz pełnowartościowego białka. Zawierają tłuszcze, które dobrze wpływają na pracę mózgu i serca, poprawiają koncentrację oraz posiadają właściwości uodparniające. Z danych PizzaPortal.pl wynika, że 54% posiłków rybnych zamawiają kobiety. Przewaga kobiet może wynikać z faktu, że odpowiednio przygotowane dania rybne są niskokaloryczne, zdrowe i mogą uzupełniać dietę osób dbających o zgrabną sylwetkę.

Ryba nad morzem na wakacjach. Polacy częściej zamawiają dania rybne w okresie letnim, niż w pozostałych porach roku, a najwięcej zamówień ma miejsce na północy Polski – przede wszystkim w Trójmieście i innych nadmorskich miejscowościach, co potwierdzają dane PizzaPortal.pl. Najpopularniejszą i najczęściej wybieraną rybą jest łosoś – stanowi 41% zamówień spośród wszystkich dań rybnych. Użytkownicy PizzaPortal.pl rzadziej decydują się na pstrąga (18%), dorsza (14%) i tuńczyka (11%). Natomiast spośród owoców morza zdecydowanie najpopularniejsze są krewetki (70%). Alternatywą dla jedzenia ryb w czystej postaci jest sushi, którego popularność nadal się utrzymuje. Jak wynika z raportu PizzaPortal.pl podsumowującego trendy jedzeniowe w 2014 roku, 28% użytkowników decydowało się na kuchnię japońską (sushi) spośród innych kuchni azjatyckich. Zamawiając sushi, Polacy najczęściej wybierają nigiri z łososiem (35%). Nieco rzadziej decydują się na sushi maki z łososiem (28%) czy sushi maki z paluszkami krabowymi (14%). 

Udostępnij:
0