Siostry Bukowskie: Fitprzekąska na imprezę

Siostry Bukowskie: Fitprzekąska na imprezę

Zapisz i podaj dalej!

Pieczone bataty z cebulką i sosem koperkowym

 
Czego potrzebujemy?
 
  • trzy duże bataty
  • jedna duża cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 4 różyczki brokuła
  • łyżeczka masła klarowanego
  • cztery łyżki jogurtu greckiego
  • świeży koper
  • 150 g hummusu
  • sól, pieprz
 
Jak to zrobić?
 
1. Bataty pokrój wzdłuż w grubsze talarki.
2. Słodkie ziemniak piecz przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
3. Brokuły podziel na bardzo drobne różyczki, wrzuć do wrzącej i posolonej wody, gotuj ok. 5 min.
4. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj, zeszklij na złoto na maśle klarowanym.
5. Przygotuj sos: koperek drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, przypraw do smaku.
6. Gdy bataty będą gotowe odłóż je na 5 min. do przestygnięcia. Na talarkach ułóż brokuły, cebulkę, łyżeczkę hummusu. Całość udekoruj sosem.
 
Smacznego!

tekst i zdjęcia: Siostry Bukowskie

 

Udostępnij:
0