Siostry Bukowskie: Lekkie dania na smukłą sylwetkę

Siostry Bukowskie: Lekkie dania na smukłą sylwetkę

Tarta szpinakowa 

Kochamy szpinak w każdej postaci. Idealny do sałatek, pierogów, kanapek, naleśników, do wszystkiego. Naszą ulubioną wersją jest jednak tarta. Gdy mamy nieco więcej czasu na zrobienie obiadu, przyrządzamy tartę ze szpinaku i czerwonej fasoli na spodzie razowym. Tak wiemy, mozarella nie jest zbytnio fit, ale kochamy ser i nie potrafimy z niego zrezygnować, więc w tej wersji nie obejdzie się bez serowego wierzchu. Jeśli pracujecie nad zmniejszaniem ilości tłuszczu w diecie, możecie oczywiście z niego zrezygnować. Do tarty zrobiłyśmy jeszcze sos z jogurtu greckiego, z czosnkiem i ziołami. Nie załapał się na zdjęcie ale wierzcie na słowo, że świetnie podkreśla smak. 
Czego potrzebujesz: kruche ciasto: 140 g mąki razowej orkiszowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki proszku do pieczenia, dwie łyżki oleju słonecznikowego farsz: 500 g świeżego szpinaku, 4 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 jajka, łyżeczka masła, 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia, pół puszki czerwonej fasoli, ser mozarella (opcjonalnie), sól, pieprz 
Jak to zrobisz: 1. Z podanych składników zagnieć ciasto (dość miękkie). Formę na tartę posmaruj olejem i powkładaj do niej rozwałkowane na cienki placek ciasto. Zrób w nim małe dziurki widelcem. Spód włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekaj 10 minut. 2. Posiekaną cebulę i czosnek lekko podsmaż na maśle. Dodaj szpinak, serek śmietankowy i fasolę. Wszystko razem smaż jeszcze parę minut. Dopraw do smaku. 3. Gdy farsz wystygnie przełóż go do dużej miski i wbij dwa jajka. 4. Po 10 minutach wyjmij formę z ciastem z piekarnika i nałóż szpinakowy farsz. W swoim przepisie wykorzstałyśmy jeszcze ser mozarella, którym obsypałyśmy wierzch. Można jednak to pominąć. 5. Całość piecz jeszcze przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tarta świetnie smakuje zarówno na zimno ja na ciepło. Dobrze komponuje się z sosami na bazie jogurtu. 

Barwne spaghetti 

Im więcej kolorów na talerzu tym smaczniej! Uwielbiamy, gdy potrawa apetycznie wygląda i mienią się wszystkimi barwami. Wystarczy dodać trochę warzyw, nasion, orzechów i „nudny” obiad przeistacza się w danie z pięciogwiazdkowej knajpki. A co najważniejsze – te kolory (zwłaszcza warzyw) dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych. Dzisiejszą propozycją jest odświeżona, artystyczna wersja spaghetti. Co dodać do spaghetti, żeby było oryginalnie? Sprawdźcie.
Czego potrzebujesz: makaron spaghetti, mała cukinia, ząbek czosnku, duży pomidor malinowy, pomidorki cherry, świeży szczypior, ser typu feta, orzechy nerkowca, pomidorki koktajlowe, pestki słonecznika, łyżeczka masła, sól, pieprz, przyprawy 
Jak to zrobisz: 1. Makaron przygotowuj według opisu na opakowaniu. 2. Pomidora sparzy we wrzątku, aby pozbyć się skórki. Uważaj, aby go nie rozgotować. Wrzuć pomidora do wrzątku dosłownie na minutę. 3. Cukinię oraz obranego ze skórki pomidora pokrój w bardzo drobną kostkę. 4. Czosnek drobno posiekaj. 4. Pokrojone warzywa oraz czosnek gotuj 8 minut pod przykryciem na łyżeczce masła. Dopraw do smaku. 5. Gotowy makaron podawaj z ugotowanymi warzywami. 6. Danie serwuj z pokruszoną fetą, świeżym szczypiorkiem, orzechami nerkowca oraz pestkami słonecznika. Do smaku dodaj pomidorki cherry. 


tekst Siostry Bukowskie

zdjęcia Shutterstock, Pixabay i materiały promocyjne 
 
Udostępnij:
0