Teoria, którą ostatnio tu prezentowałam, oczywiście jest niesamowicie ważna i przez swoje wpisy chciałabym Wam przekazać rzetelną wiedzę, którą będziecie mogli wykorzystać w swoim codziennym żywieniu. Ale uważam, że oprócz teorii, równie ważna, o ile nie najważniejsza, jest praktyka. Także ta, która może sprawić sporo frajdy!
Kilka dni temu, a dokładniej 7 lipca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Czekolady – święto każdego miłośnika słodkości. Kilka moich pacjentek powiedziało nawet, że to święto zdecydowanie ważniejsze od tłustego czwartku. To zrozumiałe dla wszystkich czekoladoholików. Tak, jak w okolicach tłustego czwartku jesteśmy zalewani falą różnorodnych przepisów na pączki – w zdrowszej wersji, tradycyjne, pieczone czy smażone, tak teraz, chciałabym wrócić kilka dni wstecz i oddać w Wasze ręce kilka moich sprawdzonych, ulubionych przepisów na desery z wykorzystaniem czekolady. Oczywiście, w zdrowszej wersji!
To słodkości, które z powodzeniem wpiszą się w założenia diety redukcyjnej. Mogą z nich skorzystać osoby, chorujące na insulinooporność czy cukrzycę. Choć, w tej sytuacji – warto zadbać o kilka podstawowych zaleceń, komponując dietę osoby z zaburzeniami gospodarki cukrowej. Może „porozmawiamy” o tym za tydzień?
Tymczasem, nie pozostaje mi nic innego, jak… życzyć Ci smacznego!
TARTA CZEKOLADOWA
SKŁADNIKI na spód
• 80g płatków owsianych
• 120g sezamu
• 30g rodzynek
• 8g kakao
• 10g orzechów ziemnych
• 1 jajko
• 15g odżywki białkowej
• 55g białka jaj
SKŁADNIKI na masę
• 200g mleczka kokosowego
• 45g gorzkiej czekolady
• słodzik wedle uznania
• 10g żelatyny
Rodzynki, nasiona, orzechy i płatki owsiane zblenduj na sypką masę – możesz wykorzystać dowolne bakalie, byle zgadzała się gramatura. Dodaj kakao, jajko, białko jaja, odżywkę białkową i całość dokładnie wymieszaj. Masą wyklej spód formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10 minut.
W międzyczasie przygotuj wnętrze… Mleczko kokosowe rozpuść z czekoladą. Dodaj dowolny słodzik, żelatynę i całość dokładnie wymieszaj. Przestudź! Na upieczony spód delikatnie wylej masę czekoladową i odstaw do lodówki do zastygnięcia – najlepiej na całą noc. Udekoruj pomarańczą i orzechami.
FIT ZEBRA
SKŁADNIKI:
• 2 jajka
• 400g jogurtu naturalnego
• 15g cukru pudru
• 25g oleju rzepakowego
• 250g mąki orkiszowej jasnej
• 20g odżywki białkowej czekoladowej (można pominąć i dać więcej mąki)
• 5g kakao
• 20g czekolady mlecznej lub gorzkiej
• słodzik wedle uznania
Jajka rozbełtaj. Dodaj jogurt, olej, mąkę i cukier puder. Masę dokładnie wymieszaj i podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj kakao oraz odżywkę białkową – wymieszaj. Do formy wlej jasną masę, na to ciemną i delikatnie wymieszaj. Posyp kawałkami czekolady. Piecz 35 minut w 180 stopniach… Smakuje, jak sernik zebra.
SERNIK SNICKERS
SKŁADNIKI:
- 800g chudego twarogu (wykorzystałam 3-krotnie mielony – idealny na sernik)
- 250g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- dowolny słodzik wedle uznania
- 150g herbatników pełnoziarnistych bez cukru
- 35g skrobi ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- 150g daktyli
- 50g mleka sojowego bez cukru
- 45g orzechów nerkowca
- 100g gorzkiej czekolady
- 25g masła lub oleju kokosowego
Ser twarogowy, jogurt, jajka, aromat, słodzik i skrobię wrzuć do miski, a następnie bardzo (!) dokładnie zblenduj. Masa powinna być wręcz lejąca. Na dnie foremki wyłóż herbatniki – jeśli będą wolne szczeliny, to posyp pokruszonymi ciastkami. Na herbatniki wylej masę serową i piecz 45 minut w 160 stopniach. Ważne – foremkę ustaw w dolnej części piekarnika! Odstaw do wystygnięcia – dopiero wtedy dobrze stężeje.
KARMEL: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej 2h. Następnie wyjmij (nie wylewaj wody) i zblenduj na gładką masę. Dolej mleko sojowe, dodaj szczyptę soli oraz tyle wody po daktylach, aby karmel miał odpowiednią konsystencję. Przełóż na wystudzony sernik i posyp kruszonymi orzechami.
CZEKOLADA: Roztop czekoladę z masłem i polej nią ciasto.