Mówi się, że sernik nie jest najprostszy w wykonaniu, ponieważ jego środek często opada lub pęka, przez co ciasto mniej cieszy oko. Jednak nie musi tak się stać. Podany niżej przepis jest naprawdę prosty, sernik nie opada i nie wymaga wiele pracy.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 6 jaj
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- ½ opakowania cukru waniliowego
Składniki na spód ciasta:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- ½ opakowania cukru waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Przygotowanie kruchego spodu:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól i mieszamy składniki. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, żółtko, wodę i szybko zagniatamy, aż do powstania ciasta. Nie musi być ono zupełnie gładkie. Ważne aby nie zagniatać zbyt długo i nie ogrzewać ciasta. Następnie zawijamy je w folię, wkładamy do lodówki i zabieramy się za masę serową.
Przygotowanie masy serowej:
Jajka ucieramy w mikserze z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ok. 10 minut na silnych obrotach). W międzyczasie roztapiamy masło, odstawiamy, aby przestygło i wyciskamy sok z cytryny. Do powstałej masy z jajek dodajemy resztę składników (ser, przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny) i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarze 28 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy spód formy wcześniej przygotowanym ciastem, a następnie wlewamy masę serową. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu. Po tym czasie wyłączamy i uchylamy lekko drzwiczki piekarnika. Zostawiamy do przestygnięcia. Sernik jest gotowy po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Smacznego 😉
Dodatkowe porady:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wiec warto wyciągnąć je godzinę przed pieczeniem z lodówki.
- Nie miksuj sernika zbyt długo. Zbyt długie miksowanie spowoduje niepotrzebne napowietrzanie masy serowej. Napowietrzony sernik urośnie w trakcie pieczenia, a później opadnie i popęka.
- Po wlaniu masy na spód, uderz formą kilkakrotnie o blat w celu wydostania się zbędnych pęcherzyków powietrza.
- Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia
- Piecz sernik na środkowej półce piekarnika z grzaniem góra dół, bez termoobiegu.
- Jeśli chcesz, aby sernik pozostał biały, przykryj blachę folią aluminiową.
Przepis i zdjęcie Hanna Dyląg