Sprawdzony przepis: aksamitny serniczek na kruchym spodzie

Sprawdzony przepis: aksamitny serniczek na kruchym spodzie
Mówi się, że sernik nie jest najprostszy w wykonaniu, ponieważ jego środek często opada lub pęka, przez co ciasto mniej cieszy oko. Jednak nie musi tak się stać. Podany niżej przepis jest naprawdę prosty, sernik nie opada i nie wymaga wiele pracy. 
 
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 6 jaj 
  • 100 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • ½ opakowania cukru waniliowego 
 
Składniki na spód ciasta:
  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 50 g cukru 
  • ½ opakowania cukru waniliowego 
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka zimnej wody 
  • szczypta soli 
 
Przygotowanie kruchego spodu:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól i mieszamy składniki. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, żółtko, wodę i szybko zagniatamy, aż do powstania ciasta. Nie musi być ono zupełnie gładkie. Ważne aby nie zagniatać zbyt długo i nie ogrzewać ciasta. Następnie zawijamy je w folię, wkładamy do lodówki i zabieramy się za masę serową.
 
Przygotowanie masy serowej:
Jajka ucieramy w mikserze z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ok. 10 minut na silnych obrotach). W międzyczasie roztapiamy masło, odstawiamy, aby przestygło i wyciskamy sok z cytryny. Do powstałej masy z jajek dodajemy resztę składników (ser, przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny) i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarze 28 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy spód formy wcześniej przygotowanym ciastem, a następnie wlewamy masę serową. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu. Po tym czasie wyłączamy i uchylamy lekko drzwiczki piekarnika. Zostawiamy do przestygnięcia. Sernik jest gotowy po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Smacznego 😉
 
Dodatkowe porady:
  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wiec warto wyciągnąć je godzinę przed pieczeniem z lodówki.
  • Nie miksuj sernika zbyt długo. Zbyt długie miksowanie spowoduje niepotrzebne napowietrzanie masy serowej. Napowietrzony sernik urośnie w trakcie pieczenia, a później opadnie i popęka.
  • Po wlaniu masy na spód, uderz formą kilkakrotnie o blat w celu wydostania się zbędnych pęcherzyków powietrza.
  • Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia
  • Piecz sernik na środkowej półce piekarnika z grzaniem góra dół, bez termoobiegu.
  • Jeśli chcesz, aby sernik pozostał biały, przykryj blachę folią aluminiową. 

Przepis i zdjęcie Hanna Dyląg

 

Udostępnij:
0