Superfoods – zdrowie na wyciągniecie ręki

Superfoods – zdrowie na wyciągniecie ręki

Przyjrzyjmy się bliżej najpopularniejszemu superpożywieniu i sprawdźmy, jak sprytnie włączyć je do naszego codziennego jadłospisu!

Zdrowie w każdym kęsie

Mianem „superfood” określamy naturalne, nieprzetworzone lub niskoprzetworzone produkty spożywcze, które wyróżniają się wyjątkowo wysokimi wartościami odżywczymi. Prawidłowo skomponowana dieta powinna zawierać produkty obfite w witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i inne cenne dla naszego organizmu mikroelementy, bo tylko wówczas może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Dodatkowo nie możemy zapomnieć także o prebiotykach i probiotykach. Wszystkie produkty z tej gamy mają właściwości chroniące nas przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Dzięki włączeniu ich do codziennego menu, dostarczamy do naszego organizmu odpowiednie dawki dobroczynnych prebiotyków, probiotyków, mikro i makroelementów czy przeciwutleniaczy. Te ostatnie walczą z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się m.in. do szybszego starzenia się oraz zwiększania ryzyka rozwoju takich chorób, jak: nowotwory, cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze, probiotyki zapewniają korzystną mikroflorę, a prebiotyki wspomagają jej rozwój. Wraz z superfoods dostarczamy również do organizmu cenny błonnik, który usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Szereg witamin i minerałów, które są zawarte w superproduktach spożywczych pozwala nam z kolei budować silną odporność oraz zachować piękny wygląd i dobre samopoczucie.

Polskie produkty na talerzu

Choć obecnie dużą popularnością cieszą się egzotyczne superfoodsy, jak np. jagody goji, komosa ryżowa czy imbir, to w żywieniu moda nie jest najważniejszym wyznacznikiem. Mamy dużą grupę rodzimych produktów, których jedzenie jest nie tylko zdrowe, ale także przepyszne! Warto sięgać przede wszystkim po przetwory mleczne – maślankę, jogurt naturalny, czy kefir. Zawierają szczepy bakterii mlekowych oraz probiotyki, które mają zbawienny wpływ na nasze jelita. Co więcej, badania wykazują, że działają korzystnie na naszą odporność, a ich porcja dostarczy nam również dużej ilości białka oraz wapnia. Wybierając mleczne napoje fermentowane, zwróć uwagę na produkty Milko. Kefiry, maślanki czy jogurty w wielu wersjach smakowych, zamknięte w poręcznych, lekkich i łatwych do otwarcia kartonikach, doskonale sprawdzą się jako wygodna przekąska „on the go”. Dzięki temu zawsze możesz mieć pod ręką swój superfood.

Mówiąc o superfoodsach, nie możemy zapomnieć o owocach, warzywach oraz nasionach. Do polskiej drużyny wyjątkowo odżywczych produktów możemy zaliczyć m.in. siemię lniane, rokitnik, natkę pietruszki, czosnek, żurawinę, miód czy orzechy włoskie. Wszystkie one są bogate w minerały, witaminy oraz mikroelementy, które pomagają utrzymać nasze zdrowie w dobrej formie.

Ze względu na zbawienne dla organizmu działanie, superfoods powinny na stałe zagościć w naszym menu. Pamiętajmy jednak o urozmaiceniu, tak by nasza dieta była bogata nie tylko w owoce, warzywa i przetwory mleczne, ale również węglowodany i tłuszcze. Nie masz pomysłu na danie z udziałem superfoods? Podpowiadamy, jak przemycać je w codziennych posiłkach – tak, by było i zdrowo i pysznie!

Chłodnik z bobu z awokado

Składniki:

  • 1 opakowanie bobu
  • 2 średnie dojrzałe awokado
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • maślanka Milko
  • opcjonalnie: świeża mięta, jarmuż

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie obieramy ze skórek. Miąższ z bobu oraz awokado przekładamy do garnka, miksujemy całość. Dolewamy maślankę Milko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przy podaniu, dekorujemy chłodnik listkiem mięty i maślankowym kleksem. Jeśli masz ochotę na jeszcze więcej zdrowia w jednym posiłku, możesz wzbogacić swój chłodnik kilkoma upieczonymi w piekarniku liśćmi jarmużu – będą przyjemnie chrupać podczas jedzenia!

Deser na bazie jogurtu naturalnego z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 2 szklanki truskawek
  • płatki owsiane
  • jogurt naturalny Milko
  • 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 36%
  • 1 łyżka granoli
  • kilka suszonych daktyli
  • listki mięty do dekoracji
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, połowę z nich kroimy w kosteczkę, a drugą część blendujemy na gładką masę. Siekamy drobno daktyle i dodajemy płatki owsiane. Jogurt naturalny Milko mieszamy ze Śmietanką Łaciatą. Jeśli masz ochotę na słodszą wersję deseru, do masy dodaj łyżeczkę miodu. W pucharkach układamy kolejno: płatki owsiane, jogurt naturalny, mus z truskawek i ponownie jogurt. Ważne jest, by zachować taką kolejność, wówczas deser nie tylko smakuje, ale także pięknie wygląda. Wierzch przyozdabiamy świeżymi pokrojonymi truskawkami i granolą. Możemy także udekorować deser listkami mięty.

Fot. materiały prasowe


Po zakupy na zdrowie zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Organic Superfoods Beetroot suplement diety. Organiczny ekstrakt z buraka czerwonego. Zalecany przy leczeniu niedokrwistości, oczyszczaniu oraz odbudowie organizmu. Cena 71,76 zł/60 kapsułek

 

Udostępnij:
0