Święto miłośników spaghetti, penne czy fusilli obchodzone jest już od 1995 roku. Nic w tym dziwnego, skoro makaron stał się tak powszechnym produktem w kuchniach całego świata, a na sklepowych półkach można znaleźć dziesiątki jego rodzajów. Używany jest m.in. do dań na słono, słodko, ostro, do zup, sałatek czy zapiekanek. Jest doskonałym składnikiem do przygotowywania szybkich, a jednocześnie pełnych smaku dań oraz wykwintnych kompozycji, które zadowolą podniebienie najwybredniejszych smakoszy.
Spaghetti w sosie śmietanowo-ajwarowym
Składniki:
- 400g spaghetti 2 minuty Podravka
- 8 łyżek Ajvaru łagodnego Podravka
- 400 ml śmietanki 30%
- 100g parmezanu
- 100g pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
- olej
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w cienkie prążki por, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Dodać Ajvar, wymieszać i krótko podgrzać. Wlać powoli śmietankę, ciągle mieszając i zagotować. Na koniec dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem i wszystko jeszcze raz wymieszać. Przygotowany sos połączyć z wcześniej ugotowanym makaronem. Danie podawać na ciepło posypane płatkami parmezanu. Smacznego!
fot. materiały prasowe, nicepik.com
Jeśli kuchnia to Twoje królestwo, pozwól sobie pomóc – zajrzyj do sklepu faceandlook.com i sprawdź, jakich pomocników potrzebujesz!
Waga kuchenna Brabantia w zestawie z misą i foremkami do ciastek. Cena 159 zł