Szybkie dania z makaronem

Szybkie dania z makaronem

Krótka historia makaronu

Spór o pochodzenie złocistego (choć nie zawsze!) produktu żywnościowego na bazie mąki i wody trwa do dziś, a jego stronami są Włosi i Chińczycy. Za apenińskim rodowodem przemawiają, odkryte na niniejszym terenie, rysunki z IV wieku p.n.e. Maję one przedstawiać narzędzia niezbędne do wytwarzania makaronu (wśród nich znalazły się m.in., takie utensylia kuchenne jak: stolnica, nóż, worek na mąkę). Z interpretacjami bywa jednak różnie i dużo bardziej prawdopodobna wydaje się być wersja z Marco Polo, który XIII wieku zapakował ciężkie worki wypełnione po brzegi makaronem z Chin i powrócił drogą morską wraz z nimi do Włoch.

Makaron a kaloryczność

Druga kwestią, która również wywołuje emocje, jest kaloryczność makaronu. Patrząc na pierwsze lepsze opakowanie i informacje na temat wartości odżywczej, możemy spodziewać się trzycyfrowej liczby. Tak, prawdą jest, że w 100 gramach suchego makaronu dostarczymy naszemu organizmowi aż 330 kcal. Ale właśnie chodzi o te detale – informacja dotyczy suchego produktu. Trzeba wiedzieć, że makaron zwiększa swa objętość trzykrotnie podczas gotowania. Tym samym 100 gramów w tym przypadku wynosi już tylko 110 kcal. Już znacznie większą część ładunku kalorycznego zawierają chociażby sosy, z którymi makaron jest bardzo często podawany.

Pyszne i ekspresowe przepisy z makaronem

Nie masz pomysłu na szybkie danie z makaronem? Nie szkodzi, pomyśleliśmy za Ciebie! Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy, które przygotujesz w ekspresowym tempie:

Mimo że potrawy te można przygotować bardzo szybko, nie można odbierać im atrakcyjności. Czasami bardzo efektowne dania, nie wymagają wielu godzin w kuchni. Musicie ich koniecznie spróbować!

Artykuł sponsorowany


Na bezpieczne zakupy z dostawą do domu zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Witamina C Noble Health + Lizaki LOLLS na odporność 2 szt.

 

Udostępnij:
0