Babka migdałowa bez glutenu i bez laktozy
Składniki:
• 200g mąki migdałowej (migdały zmielone na mąkę)
• 120g mąki ryżowej
• 3 duże jaja
• 100g cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 100g Kasi 100% roślinnej bez laktozy
• 1 łyżeczka cynamonu
• 100g cukru pudru
• 2 łyżki wody
• 100g migdałów w cukrze do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Jaja pomieszaj z cukrem trzcinowym i ubij je dobrze na puch. Następnie dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia i wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Wymieszaj dokładnie w misce – bezglutenowy proszek do pieczenia, obie mąki, cynamon i sodę oczyszczoną.
3. Do masy jajecznej dodaj powstałą z mąki masę i dokładnie wymieszaj.
4. Całość przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i przez około 30 minut piecz. Po upływie tego czasu uchyl lekko drzwiczki piekarnika, by gotowe ciasto wystygło.
5. Następnie ucieraj cukier puder dodając do niego po odrobinie wodę – w efekcie powinien on być gładki i gęsty. Gotowe ciasto polej lukrem i przyozdób migdałami.
Granatowy sernik
Składniki:
• 100g kostki do pieczenia Kasia
• 150g mąki
• 100g cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 żółtka jaj (L)
• 700g twarogu sernikowego
• 150g cukru
• 100g kostki do pieczenia Kasia
• 3 jajka (L)
• 40g budyniu w proszku
• 150ml grenadiny (syropu z granatów)
• 150ml mleka
• 50ml mleka
• 2 tabliczki białej czekolady
• 250g śmietany 18%
• 1 granat
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce: proszek do pieczenia, mąkę, cukier, kostkę do pieczenia Kasia i żółtka jaj.
2. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Ciasto przesyp do formy i lekko dociśnij łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15 minut.
3. W tym czasie przygotuj masę serową. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść. Ubij jajka z cukrem na puch. Dorzuć twaróg, proszek budyniowy i roztopioną kostkę do pieczenia Kasia.
4. Na koniec dodaj wymieszaną z mlekiem grenadinę. Tak przygotowaną masę przelej na podpieczony spód i piecz około 50 minut w 170°C. Na niższym „piętrze” piekarnika postaw naczynie z odrobiną wody – dzięki temu sernik nie będzie pękał podczas pieczenia.
5. Mleko podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się wszystko rozpuści, a otrzymana masa będzie gładka. Dodaj śmietanę, wymieszaj.
6. Otrzymaną masę wyłóż na wierzch wystudzonego sernika i udekoruj nasionami granatu. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Mleczny mazurek z owocami
Składniki:
• 125g kostki do pieczenia Kasia
• 250g mąki pszennej
• 5 łyżek cukru pudru
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego
• 1 jajko (M)
• 125g kostki do pieczenia Kasia
• 0,25 szklanki mleka
• 0,25 szklanki cukru
• 120g mleka w proszku
• 100g serka śmietankowego
• 1 mango
• 2 kiwi
• 4 truskawki
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, posiekaną kostkę do pieczenia Kasia i jajko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj 2 łyżki wody. Ciasto przełóż na stół i zagnieć.
2. Następnie rozwałkowuj na cienki placek. Foremkę o wymiarach około 20 x 25 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
3. Ciastem wylep spód i boki foremki. Całość nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 15 minut.
4. Mleko zagotuj z cukrem i wystudź. Miękką Kasię utrzyj na krem. Ciągle ucierając dolewaj cienkim strumieniem mleko z cukrem.
5. Następnie dodaj, małymi porcjami, mleko w proszku i serek. Cały czas ucieraj.
6. Gotowy krem wyłóż na wystudzone ciasto i równo rozprowadź. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.
Babka czekoladowo-orzechowa
Składniki:
• 200g mąki pszennej
• 100g orzechów laskowych
• 3 jajka (L)
• 150g kostki do pieczenia Kasia
• 150g drobnego cukru
• 100g czekolady
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50g gorzkiej czekolady
• 50ml śmietanki 30%
• 10g kostki do pieczenia Kasia
• garść czekoladowych cukiereczków do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Orzechy posiekaj drobno w blenderze. Czekoladę również drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami. Formę do babki wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
3. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na puch. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.
4. Następnie dodawaj mąkę z orzechami i rum. Na koniec wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180°C.
6. W rondelku podgrzej śmietankę z kostką do pieczenia Kasia. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą polej ciasto i udekoruj cukiereczkami.
fot. materiały prasowe