Co to jest beta-kryptoksantyna, jaka jest jej rola i dlaczego jej najlepszym źródłem jest sok pomarańczowy – wyjaśnia dr hab. Dariusz Włodarek, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
Co to jest beta-kryptoksantyna
Beta-kryptoksantyna należy do grupy karotenoidów, czyli substancji, które najczęściej kojarzą nam się z tym, że nadają produktom roślinnym charakterystyczny kolor – zwykle od żółtego, aż do głębokiej czerwieni. Dla organizmu człowieka beta-kryptoksantyna ma bardzo duże znaczenie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jako antyoksydant chroni nas przed skutkami stresu oksydacyjnego, a także ma znaczenie dla prawidłowej komunikacji międzykomórkowej. Przede wszystkim jest jednak prekursorem witaminy A – ważnej dla naszego narządu wzroku, układu odpornościowego, a także pełniącej istotną rolę w okresie wzrostu organizmu. Ostatnie badania pokazały, że żywność bogata w beta-kryptoksantynę stanowi lepsze źródło witaminy A oraz ma większe znaczenie dla zdrowia człowieka niż się wcześniej spodziewano.
Najlepsza z soku pomarańczowego
Źródłem beta-kryptoksantyny są m.in. owoce cytrusowe, np. pomarańcze. Jednak badania wykazały także, że jest ona lepiej przyswajana przez nasz organizm z poddanego pasteryzacji soku pomarańczowego niż ze świeżych owoców. To zatem jeszcze jeden powód, by pić sok pomarańczowy!
Pamiętajmy, że eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie min. 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może być szklanka, czyli ok. 200 ml, soku. A ponieważ w wielu krajach świata spożycie tych produktów jest zbyt niskie od zalecanego, przedstawiciele 21 państw (w tym z Polski) – podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców – podpisali Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów, takich jak np. soki czy musy bez dodatku cukru.
Więcej informacji na stronie: fruitjuicematters.eu, fruitjuicematters.pl/pl
fot. materiały prasowe