Sauvignon Blanc – czym zdobyło sobie miłośników na całym świecie?

Sauvignon Blanc – czym zdobyło sobie miłośników na całym świecie?

Sauvignon Blanc – czym się charakteryzuje?

Szczep ten wywodzi się najprawdopodobniej z Bordeaux we Francji. Słynne są także wina na bazie tej odmiany z Nowej Zelandii i Chile.

Winorośl ta może zmieniać swoje właściwości smakowo-zapachowe w zależności od warunków klimatycznych oraz techniki winifikacji. Najbardziej lubi ciepłe, ale nie gorące regiony. Co więcej, smak winogron ewoluuje wraz ze stopniem dojrzałości, od jabłkowego przez bez i trawę aż po brzoskwinię oraz agrest. Winiarze mogą więc łączyć ze sobą grona z różnych miesięcy zbiorów, by uzyskać bogatszy bukiet.   

W trakcie winifikacji do ważnych decyzji należy czas pozostawienia skórek w moszczu.  Dłuższa maceracja oznacza intensywniejszy smak, podczas gdy krótki okres fermentacji wraz ze skórkami skutkuje większą żywotnością trunku.

Równie kluczowa jest temperatura fermentacji. Wyższa wyciąga z winogron nuty mineralne, a kilka stopni mniej daje wino o silniejszym owocowym aromacie. Na efekt  końcowy wpływ ma także proces starzenia. Dębowe beczki harmonizują aromaty i kwasowość, ale stalowe zbiorniki pomagają zachować świeżość smaku i zapachu.

Sauvignon Blanc – z czym je podawać?

Wino Sauvignon Blanc przede wszystkim należy podawać schłodzone. Ze względu na swoją  rześkość często występuje w roli aperitifu. Stanowi też udane zestawienie z serami, zwłaszcza kozimi, owocami morza oraz rybami. Klasycznym daniem do niego jest także drób. Wegetarianie mogą skomponować je z sałatkami albo makaronem z pesto. Pasuje również do sushi. 

Jeśli natomiast chcesz podać Sauvignon Blanc do deseru, polecamy biszkopta, sałatki owocowe i desery na bazie białej czekolady.
 

Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii – czym się wyróżnia?

Do cenionych upraw Sauvignon Blanc należą te położone w Nowej Zelandii.  Mówi się zwłaszcza o winach z Marlborough, ponieważ tamtejsze naturalne warunki sprzyjają koncentracji aromatów. Wina z tego regionu charakteryzują się trawiastym posmakim i aromatem owoców tropikalnych.  

Doskonałym przykładem jest wytrawne ABALONE SHORE Sauvignon Blanc. Uwodzi klasycznymi aromatami ananasa i cytrusów skontrastowanymi z figą. Świeżość i soczystość długo rozpływają się na podniebieniu, tworząc niezapomniane doznania. 

Krytycy mają także bardzo dobre zdanie o trunkach z Gisborne. Tamtejszy Sauvignon poznasz po nutach agrestu oraz szparagów.

Nasz typ z tego rejonu to TARANAKI BAY Sauvignon Blanc. Soczyście owocowe wino na pewno nie znudzi Cię bukietem. Przeplatają się tutaj nuty dojrzałych brzoskwiń, mango, cytryny, pomarańczy oraz ananasa. Wyłowić można także trawiaste akcenty. Posmakuje Ci jako aperitif, z owocami morza albo makaronem w białym sosie. Powinni się też w nie zaopatrzyć fani sushi.

Sauvignon Blanc – ile kosztuje ta przyjemność?

Sauvignon Blanc jest dostępne w szerokim przedziale cenowym. Możesz znaleźć butelkę tego trunku już za 20 zł. Osobom na budżecie rekomendujemy TCHERGA Sauvignon Blanc Semillon z Bułgarii. Wieloletnia tradycja i pasja do winiarstwa przejawiają się w tym dobrze zharmonizowanym winie z akcentami orzechów, siana oraz suszonych kwiatów. Wyrazisty charakter tego kupażu może zmierzyć się z królikiem w śmietanie, ale odnajdzie się również na stole z rybą w kremowym sosie, risotto z warzywami albo duszonym drobiem.

Więcej win, nie tylko ze szczepu Sauvignon Blanc, znajdziesz na Wybieramwino.pl.

 

Udostępnij:
0