Szukszuka – pomysł na jesienne śniadanie

Szukszuka – pomysł na jesienne śniadanie

Szakszuka z mieszanką sałat

Składniki:

  • 3 garście mieszanki sałat Finezja mix marki Eisberg
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • mały ząbek czosnku
  • 100 g czerwonej papryki
  • 70 g kiełbasy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 3 jajka
  • czerwona cebula
  • świeże pieczywo

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat Finezja mix. Podawać ze świeżym pieczywem. 

fot. materiały prasowe


Na bezpieczne zakupy zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Diabetki, czekoladki z orzechami laskowymi bez dodatku cukru. Cena 9,99 zł/100 g

 

Udostępnij:
0