Korzyści dla zdrowia wynikające z picia kefiru

Korzyści dla zdrowia wynikające z picia kefiru

1. POMAGA W TRAWIENIU. Probiotyki z kefiru pomagają przywrócić naturalną florę w jelitach i wspomóc równowagę przyjaznych bakterii. Po kefir warto więc sięgnąć np. tuż po wystąpieniu biegunki lub wymiotów oraz po zjedzeniu ciężkiego i tłustego posiłku. Dowiedziono, że bakterie kefiru są w stanie złagodzić dolegliwości zespołu jelita drażliwego i wrzodów. Kefir warto stosować nie tylko w czasie leczenia dolegliwości trawiennych, ale także w ramach profilaktyki rozwoju groźnych chorób m.in. osteoporozy oraz nowotworów.

2. ZAPOBIEGA POWSTAWANIU GROŹNYCH CHORÓB. Zgodnie z wynikami badań opublikowanych w 2007 roku w czasopiśmie Journal od Medicinal Foods, ekstrakt z kefiru zawiera składniki mające zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworu piersi. Probiotyki w sfermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefir, są uważane za skuteczną metodę przeciwnowotworową, ze względu na działanie stymulujące do pracy układ immunologiczny i  ograniczające rozwój rakotwórczych związków.  Co ciekawe badania wskazują również na redukcję objawów u osób mających dolegliwości lękowe. Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki zawartości w nim magnezu oraz wapnia i tryptofanu, będącego prekursorem serotoniny. W różnych źródłach można również znaleźć informacje o zastosowaniu kefiru w terapii m.in. egzemy, łuszczycy, alergii, migreny, dny moczanowej i chorobach reumatycznych. 

3. ZMNIEJSZA RYZYKO OSTEOPOROZY. Osteoporoza rozwija się najczęściej u kobiet po menopauzie i charakteryzuje się pogorszeniem stanu tkanki kostnej, przez co znacznie podnosi ryzyko złamań. Jednym ze sposobów zapobiegania tej groźnej chorobie jest zapewnianie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia. Kefir jest naturalnym źródłem tego pierwiastka, wzbogaconym dodatkowo o witaminę K, biorącą udział w metabolizmie wapnia. Dzięki takiemu działaniu kefir jest w stanie zmniejszyć ryzyko złamań w osteoporozie nawet o 81%.

4. ŁAGODZI OBJAWY ALERGII. Reakcje alergiczne są spowodowane reakcją zapalną mającą na celu zwalczenie szkodliwych dla danego organizmu substancji. Działanie kefiru pozwalające na tłumienie reakcji alergicznych pozwala na niedopuszczenie do rozwoju tak groźnych chorób jak np. astma. Dodatkowo kefir, a dokładnie zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego są w stanie przetwarzać laktozę na kwas mlekowy, dzięki czemu jogurt może być bezpiecznie stosowany przez osoby cierpiące nanietolerancję laktozy.

 

Udostępnij:
0