Rodzaje kieliszków do wina – poradnik.

Rodzaje kieliszków do wina – poradnik.

Dobranie odpowiednich kieliszków do wina to podstawa. Jeśli jest ono podawane w niewłaściwym szkle, może nie „pokazać” wszystkich swoich walorów smakowych. Ten rodzaj alkoholu najlepiej bowiem prezentuje się w bezbarwnym, cienkim szkle, które umożliwia doskonałą analizę jego koloru oraz klarowności. Nie zapominajmy również, że różne rodzaje wina powinniśmy pić w różnych kieliszkach. Warto zatem zaopatrzyć się w co najmniej trzy rodzaje kieliszków do wina. Jakie? Czym się różnią kieliszki na białe wino od tych do czerwonego? Jak rozróżnić kieliszki do wina?

Odpowiedni dobór kieliszków do wybranego rodzaju wina nie jest snobizmem, nie robimy tego, by pokazać, że na winie się znamy. Dobrze dobrane kieliszki do wina pozwalają w pełni degustować wino. Wino to trunek, które jest niezwykle bogate w smaki i aromaty — warto z niego wydobyć całą tą „magię” skrytą podczas procesu produkcji. Dobrze dobrany kieliszek, z czaszą o odpowiednim kształcie i odpowiedniej wielkości, pozwala delektować się trunkiem i wtedy mamy pewność, że będziemy mogli zasmakować się we wszystkich najmniejszych posmakach, ukrytych w butelce znakomitego wina.

Kieliszki do wina czerwonego

Kieliszki do wina czerwonego charakteryzuje dość pokaźny rozmiar oraz pękata czasza w kształcie tulipana, zwężająca się ku górze. Czerwone wino musi oddychać. Złożony bukiet, którym zachwycają czerwone wina, potrzebuje przede wszystkim dużo przestrzeni. Szeroka powierzchnia umożliwia uwolnienie bogactwa aromatów, a kontakt z powietrzem sprawia, że wino staje się delikatniejsze i smakuje jeszcze lepiej. Ciekawostką jest, że im starszy trunek podajemy, tym większy kieliszek powinniśmy wybrać.

Savoir-vivre mówi, iż kieliszki do wina czerwonego powinniśmy trzymać za kielich bądź za nóżkę. Istnieje zasada, że im szlachetniejsze wino, tym powinniśmy je podawać w większych, bardziej pękatych kieliszkach. Te o większej pojemności napełniamy do 1/3, by łatwe było zamieszanie trunkiem i wydobycie z niego aromatu. O mniejszej pojemności do maksymalnie 2/3. Wino o kolorze burgundu, wymaga dużego kielicha z pękatą czaszą o długiej nóżce. Jeśli potrzebujemy kieliszków na bardziej eleganckie uroczystości możemy wybrać te kryształowe lub z finezyjnymi zdobieniami. Karafki do wina, które czasem możemy spotkać w restauracjach, służą napowietrzeniu wina. 

Jakie cechy powinny mieć kieliszki do wina?

Zanim przejdziemy do szczegółów, zacznijmy od ogółu. Warto wiedzieć, jakie cechy powinny wyróżniać  kieliszki do wina w ogóle.

  • Kieliszek do serwowania wina powinien być wykonany z przezroczystego szkła, by dokładnie widzieć kolor wina. 
  • Szkło nie musi być grube. Dzięki temu można ogrzać wino w dłoniach, aby wydobyć z trunku pełnię aromatu.
  • Nóżka od kieliszka musi mieć odpowiednią długość, by umożliwiać swobodne chwytanie, nie dogrzewając w ten sposób wina o odpowiedniej temperaturze.
  • Pojemność kieliszka do wina musi być na tyle duża, by z łatwością zamieszać winem i chłonąć jego aromat.

Kieliszki do wina białego

Kieliszki do wina białego są mniejsze od tych przeznaczonych do trunku o czerwonej barwie. Wino białe ma zdecydowanie subtelniejszy aromat, w związku z czym nie wymaga dużego kontaktu z powietrzem. Serwując je, wybierzmy więc wysoki i smukły kieliszek o węższej czaszy, która dodatkowo zatrzyma w nim delikatne wrażenia zapachowe. Długa nóżka umożliwia natomiast wygodne trzymanie, dzięki czemu trunek dłużej pozostanie schłodzony.

Kieliszki do wina różowego

Ze względu na to, że wino różowe najczęściej podaje się wiosną i latem dla orzeźwienia, ważne jest, aby jak najdłużej trzymały niską temperaturę. Idealnie nadają się w tym celu kieliszki o węższej czaszy, która doskonale się sprawdza w takich sytuacjach. Jednocześnie, zaokrąglona forma kieliszka zapewnia optymalne warunki dla uwalniania się często bogatych, aromatów win różowych.

Kieliszki do wina musującego i deserowego

Wino musujące sprawia, że alkohole z tej rodziny powinny być serwowane w niskiej temperaturze. Ten wymóg w znaczący sposób wpływa na kształt kieliszków, które wykorzystywane są do podawania trunków tego typu. Kieliszek do wina musującego cechują się wysoką, wąską czaszą o prostych ścianach. Kieliszki o takim kształcie określane są mianem fletów. Taka konstrukcja pozwala utrzymać odpowiednio niską temperaturę napoju, a poza tym pozwala na swobodne, jednak nie gwałtowne ulatnianie się charakterystycznych dla wina musującego bąbelków. Natomiast do podawania słodkich bądź półsłodkich win deserowych wykorzystuje się niskie kieliszki o zwężającej się ku górze czaszy. Wina tego rodzaju cechują się podwyższoną zawartością alkoholu, a odpowiedni kształt kieliszków sprawia, że zawarty w nich etanol nie ulatnia się zbyt szybko. 

 

Po kosmetyki zapraszamy do naszego sklepu faceandlook.com

Udostępnij:
0