Zapisz i podaj dalej!
Pieczone bataty z cebulką i sosem koperkowym
Czego potrzebujemy?
- trzy duże bataty
- jedna duża cebula
- dwa ząbki czosnku
- 4 różyczki brokuła
- łyżeczka masła klarowanego
- cztery łyżki jogurtu greckiego
- świeży koper
- 150 g hummusu
- sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Bataty pokrój wzdłuż w grubsze talarki.
2. Słodkie ziemniak piecz przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
3. Brokuły podziel na bardzo drobne różyczki, wrzuć do wrzącej i posolonej wody, gotuj ok. 5 min.
4. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj, zeszklij na złoto na maśle klarowanym.
5. Przygotuj sos: koperek drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, przypraw do smaku.
6. Gdy bataty będą gotowe odłóż je na 5 min. do przestygnięcia. Na talarkach ułóż brokuły, cebulkę, łyżeczkę hummusu. Całość udekoruj sosem.
Smacznego!
tekst i zdjęcia: Siostry Bukowskie